Sociālās uzņēmējdarbības loma cilvēku ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanā Latvijā - Tetere, Agate (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Sociālās uzņēmējdarbības loma cilvēku ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanā Latvijā”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir sociālās uzņēmējdarbības ietekme uz cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, kā pētījuma metode tika izvēlēta kvalitatīvā pētījuma metode – daļēji strukturētās intervijas ar sociālajiem uzņēmējiem un cilvēkiem ar invaliditāti, kuri strādā sociālajos uzņēmumos. Kā datu analīzes metode tika izmantota tematiskā analīze. Darbs tika balstīts uz invaliditātes sociālo modeli. Bakalaura darbā tika secināts tas, ka sociālajai uzņēmējdarbībai ir pozitīva ietekme uz cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību, jo tā nodrošina cilvēku ar invaliditāti darba spējām atbilstošas vakances, atalgojumu un iekļaujošu darba devēju. Taču tā nav risinājums visu cilvēku ar invaliditāti nodarbināšanas veicināšanā.

The topic of the bachelor's thesis is "The role of social entrepreneurship in promoting the employment of people with disabilities in Latvia". The aim of the study is to find out the impact of social entrepreneurship on the employment of people with disabilities. In order to achieve the aim, a qualitative reasearch method was used – semi-structured interviews with social entrepreneurs and people with disabilities working in social enterprises. Thematic analysis was used as a data analysis method. The work was based on the social model of disability. The results show that social entrepreneurship has positive impact on the employment of people with disabilities, because it provides a job that is suitable for the people with disabilities, a good salary and an inclusive employer. However, social entrepreneurship is not a solution for the employment of people with severe disabilities.
The role of social entrepreneurship in promoting the employment of people with disabilities in Latvia
Keywords: Socioloģija; social entrepreneurship; people with disabilities; employment; social model of disability