Mežsaimnieciskās darbības ietekme uz melnā stārķa Ciconia nigra L. dzīvotnes ainavas izmaiņām nākotnes scenārijā - Patmalnieks, Gatis (Latvijas Universitāte, 2020)
Melnā stārķa aizsardzības statuss vairumā gadījumu tiek nodrošināts veidojot mikroliegumus. Pie pašreizējās mežsaimnieciskās darbības intensitātes un aizsardzības statusa, nepieciešams izvērtējums melnā stārķa dzīvotnes meža ainavai nākotnē. Darbs veltīts, lai aplūkotu dzīvotnes izmaiņas plašākā telpiskā un laika mērogā. Darba mērķis ir noteikt melnā stārķa dzīvotņu potenciālās ainavas izmaiņas un ietekmi uz dzīvotnei raksturojošiem rādītājiem, ņemot vērā pašreizējo mežsaimnieciskās darbības normatīvo regulējumu un intensitāti valstī. Starp dzīvotnes un nejaušo paraugkopu būtiskas atšķirības ainavu fragmentācijā un valdošo koku sugu izplatībā netiek konstatētas. Sugas dzīvotnei pārcelšanās piemērotās audzes īpatsvars laika gaitā samazinās, kļūst fragmentētākas un paaugstinās izolācija. Ainavā palielinās pēc vecuma dzīvotnei nepiemērotās audzes.

The protection status of the black stork is in most cases ensured by creating microreserves. The current forestry intensity and conservation status requires an assessment of the future forest landscape of the black stork habitat. The work is devoted to looking at habitat changes on a wider spatial and time scale. The aim of the work is to identify potential changes in the landscape and impact on habitat, taking into account the current legislation framework and intensity of forestry activity in the country. There are no significant differences between habitat and random samples in landscape fragmentation and the prevalence of dominant tree species. The proportion for a habitat eligible stands for transfer is decreasing over time, become more fragmented and more isolated. In the landscape increases unsuitable stands for habitat.
Forest management impact on black stork Ciconia nigra L. habitat landscape changes in the future scenario
Keywords: Vides zinātne; Dzīvotne; Piemērota; Mežaudze; Metapopulācija; LANDIS