2 - 3 gadus vecu bērnu līdzdalības sekmēšana pirmsskolā veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā rīta cēlienā - Čomikova, Nora (Latvijas Universitāte, 2025)
Darba autors: Nora Čomikova Darba tēma: 2 - 3 gadus vecu bērnu līdzdalības sekmēšana pirmsskolā veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā rīta cēlienā. Darba vadītāja: Agita Klempere - Sipjagina Pētījuma mērķis: teorētiski un praktiski pētīt 2 - 3 gadus vecu bērnu līdzdalību veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā rīta cēlienā. Pētījuma jautājums: Kā iespējams sekmēt jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu līdzdalību rīta cēlienā veselības un fiziskās aktivitātes jomā? Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt teorētisko literatūru par veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomu 2 - 3 gadus veciem bērniem pirmsskolā. 2.Izzināt metodes, kā bērnus ieinteresēt līdzdalībai fizisko aktivitāšu procesos rīta cēlienā. 3.Praktiski pārbaudīt dažādu metožu efektivitāti 2 - 3 gadus vecu bērnu līdzdalības sekmēšanai veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā rīta cēlienā. Atslēgas vārdi: līdzdalība, interese, veselības un fiziskās aktivitātes mācību joma, pirmsskola. Darba apjoms: 30 lpp, 26 literatūras avoti. Darba teorētiskajā daļā tiek dots līdzdalības būtības raksturojums. Tiek analizēta līdzdalības sekmēšana jaunākā vecuma posma bērniem, kā arī tiek analizēta līdzdalības sekmēšana veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā. Darba praktiskajā daļā tiek izstrādāti bērnu vērošanas kritēriji veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā. Tiek veikta bērnu sākotnēja vērošana, lai noskaidrotu bērnu līdzdalību veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā. Tiek izstrādāti vairāki rīta cēlienu plāni un novadītas plānotās aktivitātes, tiek veikta atkārtota bērnu novērošana veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomas aktivitāšu laikā un salīdzināti iegūtie rezultāti. Uz pētījuma jautājumu ir atbildēts. Ja pedagogs veselības un fiziskās aktivitātes mācību jomā rīta cēlienā izmanto dažādas metodes, bērniem tās neapnīk, veicina interesi un veicina bērnu līdzdalību tajās. Kā arī sekmē uzmanības noturību. Pedagogam, izmantojot dažādas metodes, ir iespējams sekmēt jaunākā pirmsskolas vecuma bērnu līdzdalību veselības un fiziskās aktivitātes jomā rīta cēlienā.

Author of the work: Nora Chomikova Qualification work theme: Promoting the participation of 2 - 3 year old preschool children in the field of health and physical activity during morning hours. Supervisor: Agita Klempere - Sipjagina Aim of study: to investigate theoretically and practically the participation of 2 - 3 year old children in health and physical activity in the morning. Research question: How can the participation of younger preschool children in health and physical activity in the morning be promoted? Research objectives: 4.To analyse the theoretical literature on health and physical activity education for 2 - 3 year olds ir preschool. 5.To explore methods to engage children in physical activity in the morning. 6.To test in practice the effectiveness of different methods for promoting participation in health and physical activity learning in the morning for children aged 2 - 3 years. Keywords: participation, interest, health and physical activity curriculum area, preschool. Volume of work: 30 pages, 26 references. The theoretical part of the paper gives an overview of the nature of participation. It analyses the promotion of participation in young children and the promotion of participation in health and physical activity education. In the practical part of the work, criteria for observing children in health and physical activity education are developed. A baseline observation of children is carried out to ascertain their participation in health and physical activity education. Several morning plans and planned activities are developed, children are observing again during health and physical activity learning activities and the results are compared. The research question has been answered. When teachers use a variety of methods to teach health and physical activity in the morning, children do not get bored of it, and it stimulates their interest and participation. It also contributes to sustained attention. It is possible for the teacher to encourage the participation of younger preschool children in health and physical activity in the morning by using a variety of methods.
Promoting the participation of 2 - 3 year old preschool children in the field of health and physical activity during morning hours
Keywords: Izglītības zinātnes; līdzdalība; interese; veselības un fiziskās aktivitātes mācību joma; pirmsskola