Dziļas un visaptverošas brīvās tirdzniecības nolīguma loma ārvalstu tiešo investīciju plūsmās no ES uz Gruziju un Moldovu - Jäme, Annaliisa (Latvijas Universitāte, 2018)
Šajā maģistra darbā tiek izvērtētas un analizētas savstarpējās attiecības starp padziļinātajiem un visaptverošajiem brīvās tirdzniecības līgumiem (DCFTA), kas ir parakstīti starp ES-Gruziju un ES-Moldovu, kā arī apskatīti ārvalstu tiešie ieguldījumi (FDI) no Eiropas Savienības uz uzņēmējvalstīm Gruziju un Moldovu. Izmantojot parakstīto Asociāciju piekrišanas (Asssociation Agreement) materiālu kvalitatīvajā kontentanalīzē, tas paplašina ieskatu tirdzniecības līgumu attiecībās un FDI kustībā un apritē Austrumu partneru valstīs, t.i., Gruzijā un Moldovā, saistībā ar šo valstu tirdzniecības attiecībām ar Eiropas Savienību. FDI nozīmīguma loma ekonomikas attīstībā pasaulē ir ievērojumi augusi. Nodibināta saikne starp DCFTA un FDI kustību nodrošinātu politikas veidotājiem iespēju un platformu, lai paaugstinātu FDI ieplūdi viņu valstīs. Šis pētījums parāda, ka DCFTA vajadzētu iedrošināt un veicināt FDI plūsmu no tās oriģinālajiem reģioniem uz uzņēmējvalstīm. Tomēr fakti un konstatējumi vērš uzmanību un liecina par nedrošību, izmantojot vienu modeli visiem ("one model fits all") kā pieeju noteikumiem, jo Moldovas iekšzemes situācija attur tos no visu piekrišanas ieguvumu saņemšanas, tapēc vajag vēl labāku pielāgošanas sistēmu un pieeju.

This thesis assesses the relationship between the Deep and Comprehensive Free Trade Agreements signed between EU-Georgia and EU-Moldova and the Foreign Direct Investment inflows from the EU to the host countries Georgia and Moldova. Using the signed Association Agreement texts in a qualitative content analysis, it extends earlier research on relations of trade agreements and FDI flows to the Eastern Partners Georgia and Moldova in their trade relations to the EU. FDI has grown in importance to economies across the globe. Establishing a link between the DCFTA and FDI flows would provide policymakers with another avenue to promote FDI inflows to their countries. This study demonstrates that DCFTA should enable a fostered FDI flow from the originating region to the host countries. However, findings serve caution against using a “one model fits all” approach in the provisions, as the domestic situation of Moldova prevents it from reaping the full benefits of the agreement and needs a more tailored approach.
The Role of the Deep and Comprehensive Free Trade Agreement on Foreign Direct Investment Flows from the EU to Georgia and Moldova
Keywords: Ekonomika; Foreign Direct Investment; DCFTA; Georgia; Moldova; FDI flows