Zvaigžņu ķīmiskā sastāva evolūcija kodolsintēzes procesos ar neitronu satveršanu - Sandars, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2012)
Identificējot labi redzamas vieglo n-satveršanas elementu (Rb, Sr, Y, Zr, Nb un Mo) spektrāllīnijas Arktura un Saules augstas izšķirtspējas spektrā, izveidots līniju un nepieciešamo datu saraksts, kas paredzēts koncentrāciju noteikšania metālnabadzīgu zvaigžņu fotosferās ar spektrālās sintēzes metodi. Izmantojot izveidoto sarakstu noteiktas n-satveršanas elementu relatīvās koncentrācijas divās metālnabadzīgās zvaigznēs HD139409 un NGC 2420 X. No iegūtajiem rezultātiem izdarīti secinājumi par vieglo n-satveršanas elementu izcelsmi šajās zvaigznēs.

List of well suited absorption lines and atomic data for stellar abundance analysis of the light neutron capture element (Rb, Sr, Y, Zr, Nb and Mo) have been made by identifying non blended lines in the high resolution spectrum of the Arcturus and the Sun. This list can be used to determine relative abundances of the n-capture elements in the photospheres of metal-poor stars by spectral synthesis. Using collected data and spectral synthesis I have determined the abundances of the light n-capture elements in two metal-poor stars HD139409 and NGC 2420 X and given my opinion on their origins.
Chemical evolution of stars produced by neutron-capture nucleosynthesis
Keywords: Fizika