Šķiršanās stratēģiju saistība ar uztverto distresu un stresa pārvaldīšanas stratēģiju pielietojumu - Untāle, Beāte Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp uztverto distresu, pielietotajām un uztvertajām šķiršanās stratēģijām un stresa pārvaldīšanas startēģijām. Papildus tam pētījuma mērķis bija arī noskaidrot vai šķiršanās startēģijas un pielietotās stresa pārvaldīšanas stratēģijas prognozē uztverto distresu pēc romantisko attiecību šķiršanās. Pētījumā piedalījās 200 respondenti. Dati ievākti ar aptauju. Pastāvēja statistiski nozīmīgas saistības starp uztverto distresu, šķiršanās startēģijām un stresa pārvaldīšanas stratēģijām. Šajā pētījumā 50% no uztvertā distresa mainīgā variācijas izskaidrojama ar izvairīgām un uz emocijām vērstām stresa pārvaldīšanas stratēģijām, izvairīgu abu pušu šķiršanās startēģiju un partnera iniciētu, nesenu šķiršanās pieredzi.

The aim of this study was to examine whether there are associations between perceived distress, applied and perceived breakup strategies, and stress coping strategies. Additionally, the study aimed to determine whether breakup strategies and stress coping strategies can predict perceived distress following the dissolution of a romantic relationship. The study sample consisted of 200 participants. Data was collected through a survey. Statistically significant associations were found between perceived distress, breakup strategies, and stress coping strategies. In this study, 50% of the variance in perceived distress was explained by avoidant and emotion-focused stress coping strategies, avoidant breakup strategies that were used by both parties, and a recent, partner initiated breakup experience.
The relationship between breakup strategies, perceived distress and the use of stress management strategies
Keywords: Psiholoģija; Uztvertais distress; Šķiršanās stratēģijas; Stresa pārvaldīšanas stratēģijas; Šķiršanās