Ilggadīgās izmaiņas Randu pļavu stiebrmušu Diptera, Chloropidae cenozēs uz vides faktoru svārstību fona - Ķīvīte, Marta (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbā analizētas ilgtermiņa izmaiņas Randu pļavu stiebrmušu cenozēs uz meteoroloģisko un antropogēno faktoru fona 14 gadu laikā no 1996. – 2009. gadam. Darba mērķa sasniegšanai izvirzītie uzdevumi ir pētīt šo kukaiņu skaita un sugu bagātības izmaiņas uz dabisko, tostarp arī meteoroloģisko faktoru, un ar apsaimniekošanu saistīto antropogēno faktoru mijiedarbības fona. Darbā tika izmantots Latvijas Nacionālā ilgtermiņa ekoloģiskā tīkla pētījumu programmas ietvaros iegūtais datu materiāls no LU Bioloģijas institūta datu bāzes. Randu pļavu pastāvīgajos parauglaukumos kopā konstatētas 84 stiebrmušu sugas no 27 ģintīm. Pētījuma periodā stiebrmušu sugu bagātībai un gada nokrišņu summai ir vērojama tendence pieaugt.

Bachelor’s paper analyses long-term changes of frit flies of Randu Meadows on the background of meteorological and anthropogenic changes over the course of 14 years from 1996 to 2009. Objectives of the study are investigation of the changes in quantity and species richness of these insects on the background of natural factors, including meteorology and grassland management factors. This paper is based on data collected by the Institute of Biology of University of Latvia within the framework of the National Long Term Ecological Research. In the permanent sample plots of Randu Meadows, a total of 84 grass fly species from 27 genera have been identified. During the period of the study the amount of grass fly species and annual precipitation tended to increase
Long-term changes in the communities of Frit Flies Diptera, Chloropidae of Randu meadows on the background of environment fluctuations
Keywords: Vides zinātne; Stiebrmuša; Randu pļavas; Antropogēnie faktori; Meteoroloģiskie faktori