Kaupo kā svešā un savējā tēla piemērs mentalitātes vēsturē - Buša, Inga (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā „Kaupo kā svešā un savējā tēla piemērs mentalitētes vēsturē” tiek aplūkota Latvijas teritorijas iedzīvotāju un atnācēju no Rietumeiropas mentalitāšu mijiedarbība 13. gadsimtā. Uz līvu valdnieka Kaupo piemēra tiek analizēts, kuru atnācēji uztvera kā savējo, bet kuru – kā svešo. Tiek parādīts, kā Kaupo tika vērtēts kā kristietis, karotājs, valdnieks. Kā avoti tika izmantotas divas 13. gadsimta hronikas – „Indriķa hronika” und „Atskaņu hronika”. Darbā ir aplūkots arī, kā Kaupo tēls ticis izmantots daiļliteratūrā, sākot ar G. Merķeli un beidzot ar mūsdienu autoriem.

Bachelor paper „Kaupo as an example of the image of the stanger in the history of mentalities” is devoted to the meaning of the interaction of mentalities between the inhabitants of the terriotory of Latvia and the newcomers from the Western Europe in the 13th century. Chieftain of Livs Kaupo will provide an example of how the newcomers considered someone as their own or as a stranger. It is shown, how Kaupo was percepted as a warrior, Christian, ruler. This research is based on 2 sources from the 13th century – the „Livonian Chronicle of Henry” and the “Livonian Rhymed Chronicle”. It is also shown how the image of Kaupo was being used in fiction starting from G. Merkel and to the modern days.
Kaupo as an Example of the Image of the Stanger in the History of Mentalities
Keywords: Valodniecība; Kaupo; Livonija; krusta kari; mentalitāte