Tīmekļa dizaina stilu salīdzinājums tīmekļa vietņu izstrādē - Simsone, Signe (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī bakalaura darba mērķis ir detalizēti izpētīt un salīdzināt trīs tīmekļa dizaina stilu: skeiomorfā, plakanā un materiālā dizaina principus, lietotāju pieredzi un to, kā šie aspekti ietekmē vietņu funkcionalitāti un lietojamību. Darba gaitā tika analizēti katra dizaina stila specifiskie elementi, tostarp izkārtojums, krāsu shēmas, biežāk lietotā tipografika, animācijas un interaktivitāte. Tika izveidota vietne ar trim atsevišķām sadaļām, kas katra pārstāv vienu no dizaina stiliem, un tika veikta lietotāju aptauja, lai novērtētu viņu pieredzi un identificētu katra pētītā dizaina stila konkrētas problēmas un priekšrocības no lietotāju viedokļa. Vietne kalpo kā ilustratīvs un informatīvs resurss latviešu valodā, kas dod iespēju salīdzināt dizaina katra stila iezīmes un sniedz informāciju par skeiomorfo un plakano dizainu, kā arī stāsta par materiālā dizaina attīstību. Darba rezultāti parāda, ka katram dizaina stilam ir savas priekšrocības un trūkumi, tomēr materiālais dizains izrādījās visefektīvākais, nodrošinot optimālu vizuālo pievilcību, lietojamību un ātrdarbību.

The aim of this bachelor's thesis is to explore and compare in detail three web design styles: skeuomorphic, flat and material design principles, user experience and how these aspects affect the functionality and usability of websites. The specific elements of each design style were analyzed, including layout, color schemes, commonly used typography, animations and interactivity. A website was created with three separate sections, each representing one of the design styles, and a user survey was conducted to assess their experience and identify specific problems and benefits from the users' perspective of each design style studied. The website serves as an illustrative and informative resource in Latvian, which gives an opportunity to compare the features of each style of design and provides information about skeuomorphic and flat design, as well as tells about the development of material design. The results of the work show that each design style has its advantages and disadvantages, however, material design proved to be the most effective, providing optimal visual appeal, usability and speed.
Comparison of web design styles in website development
Keywords: Datorzinātne; skeiomorfais dizains; plakanais dizains; materiālais dizains; tīmekļa vietnes dizains; lietotāja pieredze