Latvijas Bankas monetārā politikas mijiedarbība ar Latvijas komercbanku darbību - Vorončuka, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Vairākās pasaules valstīs nacionālās bankas monetārās politikas mijiedarbībai ar vietējo banku darbību ir pievērsta īpaša uzmanība. Banku sistēmu ietekmē centrālo banku veiktā monetārā politika, kura ir cieši saistīta ar politiskām un ekonomiskām attiecībām, inflācijas un pieauguma tempiem valstī. Svarīgi ir arī tas, kā monetārā politika tiek izmantota nevis kā atsevišķs ekonomikas regulēšanas elements, bet sadarbībā ar tādiem instrumentiem kā fiskālā politika. Centrālās bankas realizējamam monetāras politikas mērķim ir jābūt maksimāli virzītam uz sabiedrības interešu aizsardzību un valsts ekonomiskā stāvokļa attīstību. Bakalaura darba mērķis ir izanalizēt Latvijas Bankas monetārās politikas ietekmi uz Latvijas komercbanku darbības rādītājiem un uz analīzes pamata, izstrādāt secinājumus un sniegt priekšlikumus politikas pilnveidošanai. Bakalaura darbā dots Latvijas Bankas realizējamās monetārās politikas raksturojums. Kā arī centrālās bankas monetārās politikas instrumentu izmantošanas analīze un to ietekme uz Latvijas komercbanku darbību laikā periodā no 2006. gada līdz 2011. gadam. Pēc analīzes rezultātiem var spriest par to, ka Latvijas centrālās bankas realizējamā stimulējošā monetārā politika nav pietiekami efektīva. Šajā darbā iegūtos rezultātus var izmantot Latvijas banku sistēmas izpētē.

Central bank as a monetary authority and it’s interplay with banking system deserves and has received special attention in a lot of countries. Impact of the monetary policy of the central bank is closely related with inflation and growth rates in the country, with economic policy and social wellbeing. It is also important to use monetary policy not as a separate element of economic regulation, but together with tools such as fiscal policy. Monetary policy enforceable by Central bank should aim at maximum possible protection of the public sector, supporting economic development of the country. The goal of Bachelor’s work is to analyse monetary policy carried out by Bank of Latvia, it’s influence on performance measures of commercial banks, and on the base of analyse, get to the conclusions and suggest the proposals for policy improvement. Bachelor's work deals with central bank's of Latvia monetary policy sudy during the period from 2006 to 2011, it’s feasibility, as well as the central bank's monetary policy tools used and analysis of their impact on Latvia’s commercial banking sector performance Based on results received from this analysis, Latvia’s Central Bank’s monetary policy could not be considered as effective enough. Results received in this research can be used for deeper analysis and assessment of Latvia’s banking system.
Monetary policies' interplay between Bank of Latvia and commercial banking
Keywords: Ekonomika