Piekrastes integrētās pārvaldības attīstība Salacgrīvas novadā: piekrastes vērtību un interešu noteikšana - Pommere, Ieva (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba “Integrētās piekrastes pārvaldības attīstība Salacgrīvas novadā: piekrastes vērtību un interešu noteikšana” ietvaros pētītas piekrastes vērtības un to iespējamie noteikšanas un raksturošanas veidi. Pētījuma ietvaros Salacgrīvas piekrastē ievākti dati par pludmales un kāpu ainavu raksturojošiem elementiem, kā arī invazīvo augu sugu, jūras izskaloto aļģu un augu un cilvēku radīto atkritumu izplatību piekrastē. Dati tālāk apkopoti un aprakstīti, lai, apvienojot ar visā Latvijas piekrastē veikto interviju secinājumiem un dokumentu analīzē iegūto informāciju, veiktu piekrastes vērtību prioritizēšanas rīka izstrādāšanu. Vērtību prioritizēšanas rīka izstrāde ietver vērtēšanas skalas izveidi, pēc kuras nosaka piekrastes mono-funkcionālās vērtības. Tās tālāk apkopo pēc noteiktām parametru vērtībām, izsakot galvenās kategorijas piekrastes pārvaldības mērķu izvirzīšanai. No tām izriet piekrastes apsaimniekošanas prioritāšu veidošanu, kas pašvaldībām nosakāmas kā priekšlikumi integrētas piekrastes pārvaldības attīstībai.

Work within master thesis “Integrated coastal management development in Salacgriva municipality: coastal values and interests determination” provides research of coastal values and their possible determination and characterization means. Data about coast and dune areas characterizing elements and invasive plant species, washed out algae and man-made waste prevalence on the coast is collected within the research of Salacgriva municipality coastline. Data is further described and amplified by the knowledge obtained from interviews, done on the whole coast of Latvia, and document analysis, to develop a tool for coastal value prioritizing. The making of the coastal value prioritization tool consists of making an assessment scale that gives a result of mono-functional value assessment. Values are then analyzed by different parameters, giving knowledge of the main categories for coastal governance goals. They are later assessed to develop coastal management priorities that can be set as proposals to coastal governments for developing a more sustainable integrated coastal management.
Integrated coastal management development in Salacgriva municipality: coastal values and interests determination
Keywords: Vides zinātne; piekrastes resursi; piekrastes vērtības; piekrastes kvalitāte; integrēta piekrastes pārvaldība