Operāciju māsu darba noslodzes kritēriji klīniskajā praksē plaša profila operāciju blokā - Skuja, Līga (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba tēma: Operāciju māsu darba noslodzes kritēriji klīniskajā praksē plaša profila operāciju blokā. Pētījuma darba tēmas izvēle tika balstīta uz darba autores pieredzi operāciju māsu praksē, kā arī uz tēmas aktualitāti. Mūsdienās mainās darba vide operāciju blokā - operāciju māsu darbs kļūst ar vien intensīvāks, tam nepieciešama liela uzmanība, māsu garīgo un fizisko spēju maksimāla izmantošana. Intensīva operāciju māsu noslodze klīniskajā praksē var ietekmēt ne tikai māsu drošību un veselību, bet arī resursu izmantošanas efektivitāti, darba kvalitāti un pacienta aprūpes kvalitāti. Pētījuma mērķis: Izpētīt un izanalizēt kādi ir operāciju māsu darba noslodzes kritēriji klīniskajā praksē plaša profila operāciju blokā. Hipotēze: Operāciju māsu darba noslodze klīniskajā praksē plaša profila operāciju blokā dažādās zālēs ir atšķirīga. Pētījuma jautājums: Kādi ir operāciju māsu darba noslodzes kritēriji klīniskajā praksē plaša profila operāciju blokā? Darba uzdevumi: zinātniskās literatūras analīze par operācijas māsu darbu, noslodzes kritērijiem klīniskajā praksē; daļēji strukturēto interviju jautājumu izstrāde; daļēji strukturētās intervijas pilot pētījuma veikšana; pētījuma anketas jautājumu izstrāde; novērojuma protokola izstrāde un aprobācija; respondentu atlase; intervijas un aptaujas veikšana; pētījuma datu iegūšana; datu apkopošana un analīze; secinājumu, ieteikumu izstrāde. Pētījuma metode: Kombinēta kvalitatīvā un kvantitatīvā pētījuma metode. Pētījuma instrumenti: Intervija, anketa, novērošanas protokols. . Atslēgas vārdi: operāciju māsa, noslodzes kritēriji, klīniskā prakse, operāciju bloks.

The theme of the Master’s Thesis is „Scrub Nurse workload criteria for clinical practice in a wide-profile operation theatre”. The study working theme selection was based on the author's experience in the scrub nurse practice, and on the topical spotligt. In today's changing work environment in operations theatre - scrub nurse jobs becomes more intense with one, it requires great attention, mental and physical ability to maximum use. Intensive scrub nurse workload in clinical practice may affect not only the safety and health of nurses, but also efficiency of resource use, quality of work and quality of patient care. The study aims:To investigate and analyze the criteria for the workload in scrub nurse clinical practice in a wide-profile operation theatre. Hypothesis: The workload of scrub nurse in clinical practice in a wide-profile unit of surgery varies in different treatments. Research question : What are the scrub nurse workload criteria in clinical practice a wide - profile of operation theatre? Research tasks: analysis of the scientific literature on scrub nurse jobs,workload criteria in clinical practice; development of semi structured interview issues;conducting a semi-structured interwiew pilot study; the study questionnaire development;development and appropriation of the observation protocol; selection of respondents; conducting interview and a survey; acquisiton of study data; data collection and analysis; drawing up conclusions, recommendations. Research method: Combined qualitative and quantitative study method. Research tool: Interview, Questionnaire, Observation protocol. . Keywords: Scrub nurse, work load criteria, clinical practice, operation theatre.
Scrub Nurse Workload Criteria for Clinical Practice in a Wide-Profile Operation Theatre
Keywords: Medicīna; Operāciju māsa; Noslodze; Noslodzes kritēriji; Klīniskā prakse; Operāciju bloks