Darbaspēka problemātika Latvijā - Bobrovs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba mērķis: autors izvirza darbspējīgo iedzīvotāju migrāciju, kā galveno darbaspēka problēmu Latvijā, tādēļ Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas un Eiropas Savienības migrācijas politiku un migrācijas procesus laika posmā no 2000. – 2006. gadam, kā arī apskatīt migrācijas ietekmi uz valsts ekonomiku.Bakalaura darbs sastāv no trijām daļām: Pirmajā daļā tiek dots ieskats migrācijas vēsturiskajā attīstībā. Nodaļa sniedz pētījumu par Latvijas un Eiropas Savienības migrācijas politikas veidošanu un struktūru, apskatot dažādus normatīvos aktus un starptautiskos līgumus. Otrajā daļā tiek salīdzināta Latvijas situācija ar Eiropas Savienības valsti – Īriju. Īrijai, kurai ir vizzemakais bezdarba līmenis pašraiz, kādreiz bija tāda paša situācija kā Latvijai pašreiz attiecībā uz darbaspēka aizplūšanu no valsts. Tiek analizēts līdzīgais un atšķirīgais minēto valstu starpā migrācijas jomā. Trešā daļa atspoguļo darbaspēka aizplūšanu no Latvijas un tā ietekmi uz ekonomikas attīstību. Autors meklē iespējamos risinājumus, sniedz savu novērtējumu un secinājumus par paveikto darbu un izvirza priekšlikumus kopējās situācijas uzlabošanai

Paper objective: author moves forvard the migration of workforces, as the central workforce problem in Latvia. Therefor the objectiv of the bachelor paper is to explore migration policy and migration processes in the period of time from year 2000. to 2006. in Latvia and Europe union, as well as to analyse the influence of migration on the state economics.This bachelor paper consist of three parts: The first part contains information about t history development. Chapter gives truth research about migration politic shape and structure of Latvia and EU to survey different regulations and international contracts.The second part compare situation in Latvia with situation in EU countrie – Ireland. At present Ireland have the lovest level of unemploiment but in a past Ireland had serious problems about labour force migration to other countries. It is the same situation what is happening in Latvia now. There is analise about similarity and differences in migration sector between Latvia and Ireland. The third part disclose labour force departure from Latvia and effect development of economy. Author gives probable solutions, estimation and concludions about job he did for this situation.
Problems of workforces in Latvia
Keywords: Ekonomika