Ķīla kā saistību izpildes nodrošinājuma veids starptautiskajos privāttiesību darījumos - Mieriņa, Aiga (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbs veltīts tiesiskā regulējuma izpētei starptautisko privāttiesību jomā saistībā ar ķīlām, kas nodibinātas uz kustamo īpašumu. Tiesiskā regulējuma galvenais mērķis ir maksimāli sabalansēt kreditora, parādnieka un trešo personu interešu ievērošanu. Paplašinoties globālajai tirdzniecībai un atveroties jauniem finanšu tirgiem, radās nepieciešamība pēc nodrošinājuma tiesību normu harmonizācijas. Tādēļ nozīmīgi starptautiskie tiesību akti ir pieņemti ar mērķi atvieglot tiesību normu piemērošanu gan starp valstīm, gan privātpersonām. Darbs ir strukturēts sekojoši: pirmajā nodaļā tiek apskatīti vispārīgi jautājumi saistībā ar nodrošinājumu un to efektivitāti, otrajā – valdījumā nodotas un bezvaldījuma ķīlas vēsturiskās attīstības aspekti, trešajā – finanšu nodrošinājuma īpatnības, ceturtajā – nodrošinājuma konvencionālais regulējums.

The present paper describes a pledge as collateral on movables. Security rights are formed as a real security for a creditor in a case of debtor’s payment default or non-performance of obligations. The main aim of law governing secured transactions should be to balance creditors’, debtors’ and third parties’ interests to the maximum. Expanding global economics and opening new financial markets reflect the necessity to harmonize regulation of collaterals. Influential international laws of secured transactions are proposed to application for states and individuals. The paper contains chapters as follows: the first chapter describes effectiveness of collaterals, the second – distinguishes between possessory and non-possessory pledges in historical view, the third – depicts financial collaterals, the last one deals with conventional regime.
Pledge as the colleteral in private international transactions
Keywords: Juridiskā zinātne