Noteikumu maiņas ietekme uz izspēļu kvalitāti U13 vecuma grupā klasiskajā volejbolā. - Bērziņa, Sandija (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis kvalifikācijas darbs izpētīs noteikumu maiņas ietekmi uz izspēļu kvalitāti U13 vecuma grupā klasiskajā volejbolā. Izpētot vai volejbolā bumbas ievadīšana spēlē ar augšējo servi un apakšējo servi maina izspēles gaitu U13 vecuma grupai. Tēmas aktualitāti nosaka vāju izspēļu kvalitāti, dinamiku un traumatisma riskus klasiskajā volejbolā pusaudžu vecuma grupās. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, septiņām apakšnodaļām, secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatīta klasiskā volejbola noteikumu attīstība, servju veidi volejbolā, kā arī volejbola servju attīstības vēsture. Izmantojot teorētiskos materiālus tiek aprakstīta volejbola serves tehnika un kā ir attīstījušies gan volejbola noteikumi, gan serves. Otrajā nodaļā tiek aprakstīta pusaudžu psiholoģija un vecumposmu īpatnības. Kā arī pusaudžu psiholoģisko un fizisko ietekmi treniņu un sacensību laikā. Trešajā nodaļā aprakstīts par sporta traumām. Apakšnodaļās apkopota informācija par traumām volejbolā, kā arī pleca locītavas dinamisko anatomiju volejbolā. Ceturtajā nodaļā tiek aprakstīta apkopotā spēļu statistika, izmantojot augšējās un apakšējās volejbola serves spēļu garumā. Tika novērots un analizēts spēlētāju sniegums izspēļu laikā ar diviem dažādiem volejbola servju veidiem. Darba mērķis: Noskaidrot noteikuma maiņas ietekmi uz izspēļu kvalitāti U13 vecuma grupā klasiskajā volejbolā. Pētniecības uzdevumi tika izvirzīti, lai noskaidrotu darba mērķi. Pētniecības hipotēze - Volejbola noteikumu maina U13 vecuma grupā ietekmē izspēļu kvalitāti. Izmantojot statistikas izpēti, hipotēze tika pierādīta. Darba apjoms: 32 lapaspuses, un tas ietver 3 attēlus, 4 diagrammas, 17 literatūras avotus, 3 pielikumi. Atslēgas vārdi: Volejbols, volejbola serve, serves attīstība, servju attīstības vēsture volejbolā, traumas volejbolistiem, pētnieciskā darbība.

This qualification thesis will investigate the impact of rule changes on the quality of plays in the U13 age group in classical volleyball. This study will explore whether the introduction of the ball into play using an overhead serve and an underhand serve affects the course of the play for the U13 age group. The relevance of the topic is determined by the poor quality of plays, dynamics, and injury risks in classical volleyball among adolescent age groups. The work consists of fan introduction, four chapter, seven subchapters, and conclusions. The first chapter examines the development of classical volleyball rules, types of serves in volleyball, and the history of serve development in volleyball. Using theoretical materials, the technique of volleyball serves is described, as well as the development of both volleyball rules and serves. The second chapter desribes adolescent psychology and age – specific characteristics, as well as the psychological and physical impact on adolescents during training and competitions. The third chapter discusses sports injuries. The subchapters compile information about injuries in volleyball, as well as the dynamic anatomy of the shoulder joint in volleyball. The fourth chapter describes the compiled game statistics, using overhead and underhand volleyball serves throughout the games. The players performance during rallies with two different types of volleyball serves was observed and analyzed. The aim of this qualification work: To determine the impact of rule changes on the quality of plays in the U13 age of group in classical volleyball. Research tasks were set to determine the aim of the work. Research hypothesis: Changing volleyball rules in the U13 age group affects the quality of plays. Using statistical research, the hypothesis was proven. Scope of work: 32 pages, including 3 images, 4 diagrams, 17 literature sources, and 3 appendices. Keywords: Volleyball, volleyball serve, serve develpoment, history of serve development in volleyball, volleyball injuries, research activity.
The impact of rule changes on U13 indoor volleyball gameplay.
Keywords: Sporta zinātne; Volejbols; Volejbola serve; Serves attīstība; Servju attīstības vēsture volejbolā; Traumas volejbolistiem