Ergonomiskie un psihosociālie attālināta darba riska faktori biroja darbiniekiem. - Mūrniece, Madara (Latvijas Universitāte, 2021)
Ergonomiskie un psihosociālie attālināta darba riska faktori biroja darbiniekiem. Mūrniece M., zinātniskais vadītājs doc., Dr. chem. Jāzeps Logins. Darbs sagatavots uz 106 lpp., kurās ietverti 36 attēli, 13 tabulas, 79 informācijas avoti un 3 pielikumi. Darbs sastāv no četrām daļām: literatūras analīze, izmantotās metodes, rezultāti un diskusija, preventīvie un aizsardzības pasākumi. Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi analizēt ergonomiskos un psihosociālos attālināta daba riska faktorus biroja darbiniekiem uzņēmumā X. Datu ievākšanai tika pielietota nodarbināto anketēšana, kas sastāvēja no 3 daļām – vispārīgie jautājumi, ergonomiskās situācijas noteikšanas jautājumi un Kopenhāgenas psihosociālā anketas. Papildus tika veikts ergonomisko apstākļu salīdzinājums starp uzņēmuma biroja un attālināto vidi. Tika pielietota arī Somijas 5 baļļu metode riska pakāpju noteikšanai. Iegūtie dati ļauj secināt, ka biroja darbinieki, strādājot attālināti, ir pakļauti gan ergonomiskajiem, gan psihosociālajiem darba vides riskiem. Vieni no būtiskākajiem ergonomiskajiem riskiem ir nepiemērotu biroja mēbeļu lietošana attālinātajā darba vietā, nepiemēroti ierīkota darba vieta un datora novietojums, atslodzes vingrojumu neveikšana. Savukārt būtiskākie psihosociālie riski ir ātrs darba temps, nespēja ietekmēt savu darba apjomu, klātienes komunikācijas trūkums, nepietiekamas atsauksmes no darba vadītājiem par paveikto darbu un informācijas trūkums par uzņēmuma jaunumiem un izmaiņām.

Ergonomic and psychosocial remote risk factors for office employees. Mūrniece M., scientific supervisor doc., Dr. chem. Jazeps Logins. The work is prepared on 106 pages, which includes 36 figures, 13 tables, 79 sources of information and 3 appendices. The work consists of four parts: literature analysis, used methods, results and discussion, preventive and protective measures. The master's thesis was developed with the aim to analyze ergonomic and psychosocial remote risk factors for office employees in company X. Employee questionnaires were used for data collection, which consisted of 3 parts - general questions, ergonomic situation determination questions and Copenhagen psychosocial questionnaires. In addition, a comparison of ergonomic conditions was made between the company's office and the remote environment. The Finnish 5-point method was also used to determine the risk weights. The obtained data allow concluding that office workers are exposed to both ergonomic and psychosocial work environment risks when working remotely. One of the most significant ergonomic risks is the use of inappropriate office furniture in a remote workplace, inadequately installed workplace and computer location, failure to perform unloading exercises. The most significant psychosocial risks are fast pace of work, inability to influence the amount of work, lack of face-to-face communication, insufficient feedback from supervisors on the work done and lack of information about company news and changes.
Ergonomic and psychosocial remote work risk factors for office employees
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; attālinātais darbs; biroja darbinieki; ergonomiskie riski; psihosociālie riski; Covid-19 pandēmija