Fakultatīvo migrantu ziemošanas vietu pārmaiņas Latvijā gredzenotajiem putniem - Dinsbergs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā bakalaura darbā aplūkota piecu fakultatīvo migrantu putnu sugu – sarkanrīklītes Erithacus rubecula, dziedātājstrazda Turdus philomelos, pelēkā strazda Turdus pilaris, melnā meža strazda Turdus merula un lielās zīlītes Parus major – iespējamās ziemošanas vietu izmaiņas Latvijā gredzenotajiem putniem, periodā sākot no 1931. /1932. gada līdz 2014. /2015. gada ziemai. Tika izmantoti gredzenoto un pēc tam kontrolēto putnu dati no Latvijas Gredzenošanas centra arhīva.Veicot datu statistisko analīzi, konstatēts, ka nevienai no piecām apskatītajām sugām nav statistiski būtiski izmanījies migrācijas attālums. Divām sugām – dziedātājstrazdam Turdus philomelos (r2=0,012, p=0,429, n=64) un sarkanrīklītei Erithacus rubecula (r2=0,076, p=0,061, n=34) ir novērojama tendence tam samazināties. Papildus tika analizēta arī ziemas vidējās temperatūras ietekme uz konkrētā gada migrācijas attālumu visām sugām. Tika atklāts, ka temperatūras novirzei no normas ir būtiska ietekme uz veikto migrācijas attālumu divām sugām – sarkanrīklītei Erithacus rubecula (r2=0,064, p=0,043, n=34) un pelēkajam strazdam Turdus pilaris (r2=0,103, p=0,029, n=37).

This study describes possible changes of migration distance for five facultative migratory bird species – European robin Erithacus rubecula, Song thrush Turdus philomelos, Fieldfare Turdus pilaris, Blackbird Turdus merula and Great tit Parus major – ringed in Latvia from 1931 to 2015. The range varies depending on species. To conduct the study, ring recovery archive from Latvian Ringing centre were used. After statistical anlaysis, it was found that none of the five species are showing statistically significant changes in their migration distance. For two species – Song thrush Turdus philomelos (r2=0,012, p=0,429, n=64) and European robin Erithacus rubecula (r2=0,076, p=0,061, n=34) the distance have tendency to decrease. Also, the influence of winter temperature deviation from the average, to the migration distance was tested, and it was discovered that it has a significant impact on its migration distance for two species – European Robin Erithacus rubecula (r2=0,064, p=0,043, n=34) and Fieldfare Turdus pilaris (r2=0,103, p=0,029, n=37).
Changes in wintering grounds of facultative migratory birds ringed in Latvia
Keywords: Bioloģija; fakultatīvie migranti; rudens migrācija; Turdidae; Paridae; putnu gredzenošana