Latvijas 20.gs. vēstures interpretāciju maiņa latviešu prozā (1986-1991) - Oša, Antra (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir “Latvijas 20. gadsimta vēstures interpretāciju maiņa latviešu prozā (1986 – 1991)”. Šajā laika posmā sākas vēstures pārvērtēšana prozā un vēstures zinātnē, atteikšanās no padomju interpretācijām, parādās arvien drosmīgākas publikācijas ar nesenās vēstures vērtējumiem. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kā mainās vēstures interpretācijas latviešu prozā konkrētā laika periodā (1987 – 1991). Galvenie maģistra darba uzdevumi ir izpētīt vēstures interpretāciju maiņas procesu, analizējot izdotos prozas darbus un to tematiku, un salīdzināt vēstures interpretāciju maiņu prozā un vēstures zinātnē šajā laika periodā. Maģistra darbā analizētas trīs prozā akcentētās Latvijas 20. gadsimta vēstures tēmas – padomju represijas Staļina režīmā, vācu okupācija Otrā pasaules kara laikā, ikdienas dzīve Padomju Latvijā (20.gs. 50. – 80. gados).

The subject of Master's thesis is “The Change of the Latvian 20th Century History Interpretation in Prose (1986-1991)” During this period the historical reassessment in prose and the science of history started, the refusal of the Soviet interpretations, increasingly bolder publications with recent history valuations appeared. The objective of Master's thesis is to clarify, how the interpretations of the Latvian 20th century history changed in specific time period (1986-1991). The main tasks of Master's thesis are to research the process of interpretation change of history by analyzing the published prose and its themes, and to compare the interpretation change of history in prose and science of history in this period. Three themes of the Latvian 20th century history, that are highlighted in Latvian prose are analyzed in Master’s Thesis - the Soviet repression of the Stalin regime, the German occupation during World War II, the daily life in the Soviet Latvia (1950’s – 80’s).
Change in the interpretation of the Latvian 20th century history in prose (1986-1991)
Keywords: Vēsture; vēsture; 20.gadsimts; Latvija; literatūra; proza