Apgaismojuma krāsas temperatūras ietekme uz acs zīlītes diametru un sirds - asinsrites sistēmas parametriem - Dzirkale, Annija (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba mērķis bija noskaidrot, vai apgaismojuma krāsas temperatūra ietekmē cilvēka veģetatīvās funkcijas, izmantojot veģetatīvās nervu sistēmas parametru analīzi. Metode. Divos dažādos apgaismojuma krāsas temperatūras apstākļos ar vienādu apgaismojuma intensitāti tika novērtēts acs zīlītes diametrs, sirds ritma variabilitāte un arteriālais asinsspiediens. Rezultāti. Ir statistiski nozīmīga atšķirība starp zīlītes diametra izmaiņām dažādā apgaismojuma krāsas temperatūrā, un tā ir sašaurināta augstas apgaismojuma krāsas temperatūras apstākļos. Secinājumi. Apgaismojuma krāsas temperatūrai nav būtiskas ietekmes uz cilvēka veģetatīvās nervu sistēmu darbību, vērojamas izmaiņas acs zīlītes diametrā, bet ne citos nervu sistēmu raksturojošos parametros. Atslēgas vārdi. Apgaismojuma krāsas temperatūra, veģetatīvā nervu sistēma, fizioloģiskie parametri parametros, subjektīvās sajūtas

The aim was to determine whether the color temperature of lighting affects a person’s autonomic nervous system’s functions using a variety of autonomic nervous system parameters analysis. Method. Pupil diameter, heart rate variability and arterial blood pressure was measured and analyzed under two different color temperature conditions. Results. There is a statistically significant difference how the eye pupil reacts in different lighting conditions. It narrows in higher color temperature conditions. Conclusion. The color temperature of lighting has no general effect on a person’s autonomic nervous functions. The only observed change is the eye pupil diameter but not the other parameters that characterize autonomic nervous system. Key words. Color temperature, autonomic nervous system, physiological parameters, subjective feelings
The effect of color temperature on pupil diameter and cardiovascular parameters
Keywords: Fizika