Starptautiskās tirdzniecības izmaiņas Baltijas valstīs 2007-2010 gads - Vagalis, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienu globalizācijas laikmetā starptautiskā tirdzniecība ir priekšnoteikums valstu un ekonomisko savienību attīstībai un labklājībai. Tajās valstīs, kas ir ievērojami zaudējušas savas pozīcijas krīzes laikā un kuru tirdzniecības politika balstījās uz liberālas tirdzniecības principiem, tagad varam novērot protekcionisma uzplaukumu. Baltijas valstis būtiski izmainīja savus attīstības plānus, kuri galvenokārt ir vērsti uz jauno nozaru attīstības veicināšanu. Šajā darbā tiek apskatītas un izskaidrotas ārējās tirdzniecības attīstības tendences un dinamika Baltijas valstīs. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir 2008.gada finanšu krīzes ietekme uz starptautiskās tirdzniecības un politikas attīstību Baltijas valstīs kopumā un katrā Baltijas valstī atsevišķi, pievēršot īpašu uzmanību protekcionisma un brīvās tirdzniecības līdzsvara problēmai. Darba gaitā noskaidrots, ka, neskatoties uz pozitīvām izmaiņām ārējā tirdzniecībā, visās Baltijas valstīs pastāv fundamentālas problēmas, kuras netika atrisinātas pirmskrīzes laikā. Problēmas kopu veido nepietiekams produkciju ar augsto pievienoto vērtību un augsto tehnoloģu preču īpatsvars eksportā, neefektīvas eksporta un ražošanas nozares atbalsta programmas, kā arī tas, ka nav efektīva līdzsvara starp brīvo tirdzniecību un protekcionismu. Atslēgvārdi: starptautiskā tirdzniecība, tirdzniecības politika, protekcionisms, brīvā tirdzniecība, salīdzinošā priekšrocība, Balassa indekss

In today’s globalized world, international trade is the key to economic development and prosperity. Some countries, which lost their positions due to the economic crisis and whose trade policies where driven by liberal principles, now use protectionist measures to overcome their problems. The Baltic States had drastically changed their strategic export development plans, which are now focused on infant industry development and innovation promotion. This work covers external trade development trends and dynamics in the Baltic States. This Bachelor thesis goal is to identify international trade changes in the Baltic states that where influenced by the financial crisis of 2008, paying special attention to the balance between free trade and protectionist policies. It was identified, that despite overall positive developments in external trade, Baltic States suffer from fundamental problems, which were not resolved before the crisis began. Those core problems are: insufficient production of high value-added products and hi-tech, innovative products, inefficient export and infant industry support programs, as well as the lack of an effective balance between free trade and protectionism. Keywords: international trade, trade policies, protectionism, free trade, comparative advantage, Balassa index
International trade changes in the Baltic states during 2007-2010
Keywords: Vadībzinātne