Latvijas pensiju sistēma un tās uzlabošanas iespējas - Mizars, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2023)
Šīs bakalaura darbs ir veltīts Latvijas pensiju sistēmai un tās uzlabošanas iespējām. Latvijā ir drausmīga situācija ar pensionāru skaitu kuri atrodas pie nabadzības sliekšņa, turklāt demogrāfiska situācija turpina pasliktināties. Šie faktori liecina par to, ka Latvijas pensiju sistēmu ir jāuzlabo un pielāgo to jauniem apstākļiem. Darba mērķis ir iepazīties ar Latvijas pensijas sistēmu un izveidot priekšlikumus kuri palīdzētu turpmākiem pensionāriem uzlabot finanšu stāvokli. Lai sasniegtu darba mērķus darba gaitā būs, analizēta pašreizēja pensijas sistēma, analizēta Latvijas pensiju fondu piedāvātie plāni, veikts pētījums par pensiju sistēmas pilnveidošanas iespējam. Īpaša uzmanība būs pievērsta valsts fondētās pensijas shēmai un privātiem pensijas fondiem. Bakalaura darba gaitā, autors nonāca pie secinājumiem kā labāko rezultātu, apskatītā laika posma, paradīja tie pensiju plāni kuriem bija labāka diversifikācija. Turklāt, autors secināja, ka konservatīviem plāniem, vidējais ienesīgums apskatītā laika perioda bija -10%. Tas ir drausmīgs rezultāts priekš plāniem kuru galvenais mērķis ir pirmkārt saglabāt naudu.

This work is dedicated to the Latvian pension system and its improvement possibilities. Latvia has a terrible situation with the number of pensioners who are on the threshold of poverty, and the demographic situation continues to deteriorate. These factors show that the Latvian pension system needs to be improved and adapted to new conditions. The aim of the work is to become familiar with the Latvian pension system and to create proposals that would help future pensioners to improve their financial situation. To achieve the goals of the work, the current pension system will be analyzed, the pension system plans proposed by Latvian pension funds will be analyzed, and a study will be conducted on the possibilities of improving the pension system. Special attention will be paid to the state-funded pension scheme and private pension funds. During the analysis, the author concluded that the best results, in the examined time period, were shown by those pension plans that had better diversification. In addition, the author concluded that for conservative plans, the average return for the considered time period was -10%. This is a terrible result for plans whose main purpose is to save money in the first place.
The Pension System of Latvia and Opportunities for its Improvement
Keywords: Ekonomika; Latvija; pensija; sistēma; uzlābošana