Elektroelastisko mijiedarbību aprēķini anharmonisku oscilatoru režģa modelī - Belijs, Andrejs (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā veikta elastisko un elektrisko efektu savstarpējās mijiedarbības modelēšana segnetoelektriķos telpiski nehomogēnā gadījumā. Konceptuālais pamats ir kanoniskās nepārtrauktās vides modeļa aizvietošana ar telpisku režģi, kura elementi aprakstās ar Landau-tipa dinamiku, un pakļauti mijiedarbībai ar pirmiem kaimiņiem un termiskām fluktuācijām. Matemātiskais apraksts balstīts uz enerģijas izvirzījumu pēc deformāciju un elektriskās polarizācijas pakāpēm un variāciju analīzi izmantojot Grīna funkcijas.

A model is formulated to compute mutual interaction of elastic and electroelastic phenomena in ferroelectrics in case of spatial inhomogeneity. The conceptual background is an extension of the canonical continuum model toward the lattice model its constituents obeying Landau – type dynamics, interacting with first neighbors, and are affected by thermal fluctuations. Mathematical technique includes series expansion of energy in up to sixt degree of polarization with subsequent variational analysis making use of Greens functions.
Electroelastic interactions using lattice model of anharmonic oscilators
Keywords: Fizika