Tīša smaga miesas bojājuma nodarīšana, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei - Suhanova, Olga (Latvijas Universitāte, 2010)
Dota bakalaura darba mērķis ir analizēt smagu miesas bojājumu nodarīšanu un to kvalificētus sastāvus no teorētiskā aspekta, analizējot iepriekšējo gadu un jaunāku tiesu praksi, noteikt smaga miesas bojājuma kvalifikācijas procesā radušās grūtības un salīdzināt Latvijas un ārvalstu atbildības regulējumu attiecībā uz smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Bakalaura darba priekšmets ir tīša smaga miesas bojājuma, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, nodarīšanas sastāvs un kvalifikācija. Sakarā ar to darbā analizēti miesas bojājuma jēdziens, smaga miesas bojājuma nodarīšanas pamatsastāva un kvalificēto sastāvu pazīmes, smaga miesas bojājuma, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, nodarīšanas kvalifikācija tiesu praksē. Kā arī aplūkots atbildības tiesiskais regulējums par minēto noziedzīgo nodarījumu, kas tika paredzēts krimināllikumos, kas darbojas Latvijas teritorijā agrāk un ir paredzēts ārvalstīs. Darba izstrādes gaitā izmantotas sekojošas zinātniskās metodes – salīdzināšana, analoģija, analīze, vēsturiska izziņas metode. Darbā uzziņas avoti ir grāmatas, pārsvarā Krievijas zinātnieku, ārvalstu krimināllikumi, dažādā laikā Latvijā pastāvošie krimināllikumi, 2004.gadā veiktais tiesu prakses apkopojums un spriedumi krimināllietās par smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas tika izskatītas 2008. un 2009.gados.

The aim of this bachelor work is to analyze the constitution of grievous bodily harm, study of judicial practices of past and recent years, identification of problems arising in the process of qualification of the crime, and comparison of the Latvian and foreign states legal regulations concerning serious injuries. The subjects of the study in this work are the constitution and qualification of the crime – grievous bodily injury due to negligence that caused the death of the victim. In this regard, we have examined the concept of injury, symptoms of primary and qualified formulations of inflicting grievous bodily harm, jurisprudence qualification of the crime of negligence entailed the death of the victim. The legal regulation of responsibility for this crime is also considered in this work under the earlier Latvian and some foreign criminal laws in force. During the process of the work the following scientific research methods, such as comparison, analogy, analysis, historical research, have been used. The sourses used for this work are some books of Latvian and Russian scientists, earlier Latvian and some foreign countries judicial laws, 2004 summary of jurisprudence, as well as the last two year sentences on inflicting grievous bodily harm.
Inflicting grievous bodily harm causing death
Keywords: Juridiskā zinātne