Vielmaiņas inhibitoru ietekme uz adenīna badošanos maizes raugā Saccharomyces cerevisiae - Anspoks, Ivars (Latvijas Universitāte, 2025)
Maizes raugam Saccharomyces cerevisiae ir raksturīgs badināšanas inducēts sausumu izturīgs fenotips. Šis fenotips dabiski tiek inducēts barības vielu trūkuma apstākļos, lai sagatavotos vides apstākļu maiņai. Tas veidojas arī mākslīgi radītos adenīna bada apstākļos, bet pagaidām nav zināmas iesaistītās stresa atbildes sistēmas, kas to nodrošina. Šī darba mērķis ir apskatīt vairāku vielmaiņas inhibitoru – 8-azeadenīna, sulfīta (Na2SO3), rapamicīna un 6-merkaptopurīna, ietekmi uz maizes rauga savvaļas tipa celma un ade4Δ mutanta celma stresa atbildes mehānismiem. Veicot sausuma izturības eksperimentus, novēroja tendences izvēlētajiem inhibitoriem traucēt savvaļas tipa celma slāpekļa badināšanas inducēto sausuma izturību, bet ade4Δ mutanta celmam sulfīts un rapamicīns šo atbildi netraucēja un novēroja tendenci sulfītam netraucēt adenīna badināšanas radīto stresa atbildi.

The yeast Saccharomyces cerevisiae is characterized by a starvation-induced desiccation-tolerant phenotype. This phenotype is naturally induced under nutrient-limited conditions to prepare for changes in environmental conditions. It also forms under artificially induced adenine starvation, but the stress response systems involved in this process are currently unknown. The aim of this study is to examine the effects of several metabolic inhibitors — 8-azaadenine, sulfite (Na₂SO₃), rapamycin, and 6-mercaptopurine — on the stress response mechanisms of wild-type and ade4Δ mutant strains of Saccharomyces cerevisiae. In desiccation tolerance experiments, trends were observed suggesting that the selected inhibitors interfered with the nitrogen starvation-induced desiccation tolerance in the wild-type strain. However, in the ade4Δ mutant strain, sulfite and rapamycin did not interfere with this response, and there was a trend suggesting that sulfite did not disrupt the stress response induced by adenine starvation.
The Impact of Metabolic Inhibitors on Adenine Starvation in Baker’s Yeast Saccharomyces cerevisiae
Keywords: Bioloģija; Saccharomyces cerevisiae; adenīna badināšana; 8-azeadenīns; sulfīts; rapamicīns