Atmosfēras piesārņojuma līmeņa izmaiņu novērtējums pirotehnisko līdzekļu lietošanas laikā - Dambe, Nadīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Pirotehnisko līdzekļu radītās emisijas veido nozīmīgu atmosfēras īstermiņa piesārņojumu. Šis piesārņojums ir saistāms ar aerosolu, metālu un citu ķīmisko vielu koncentrāciju paaugstināšanos atmosfērā. Aerosolu daļiņu, īpaši smalko (<2,5 µm), palielināšanās uguņošanas laikā var radīt nopietnu risku cilvēka veselībai, jo smalkākās daļiņas ir spējīgas iekļūt cilvēka plaušu alveolās, līdz ar to palielinot iespējamību saslimt, piemēram, ar elpceļu, sirds un asinsvada slimībām. Izmantojot cieto daļiņu vairākkanāu lāzerskaitīšanas iekārtu, deviņas reizes septiņās vietās dažādos laika posmos tika veikti aerosolu daļiņu mērījumi uguņošanas laikā. Mērījumi tika veikti 2016. gada 9., 21. maijā, 18. novembrī un 31. decembrī; 2017. gadā – 4., 9., 20., 26. un 27. maijā. Piesārņojuma līmenis vērtēts atbilstoši Latvijas tiesību aktos ietvertajos normatīvos, kā arī ņemot vērā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendācijas. Iegūtie rezultāti atspoguļoti vairākos grafikos, kur veiktie mērījumi norāda uz PM2.5 daļiņu koncentrāciju robežu pārsniegumu, ņēmot vērā PVO noteiktās robežas, un PM10 daļiņu koncentrāciju robežu pārsniegumu, ņemot vērā PVO un Latvijas tiesību aktos noteiktās robežvērtības. Līdz ar to cilvēki tiek pakļauti paaugstinātām PM daļiņu koncentrācijām, kas var negatīvi ietekmēt veselību. Darba apjoms ir 71 lapa, tas ietver 29 attēlus, 15 tabulas, 4 pielikumus, izmantoti 45 literatūras avoti.

Pyrotechnic emissions represent a significant short-term pollution in the atmosphere. From aerosols, metals and other chemical substances the pollution concentration increases in the atmosphere. Increase of aerosol particles, especially fine particles (<2,5 µm), during the fireworks can pose a serious risk to human health, because the finer particles are able to penetrate the alveoli of human lungs, so increasing the chance of getting, for example, the respiratory tract, heart and blood vessel diseases. Using solid particle counter, measurements of aerosol particles were taken during fireworks. Nine times measurements were made in seven places in different time periods. Measurements were taken in year 2016 (09/05/16; 21/05/16; 18/11/16; 31/12/16) and year 2017 (04/05/17; 09/05/17; 20/05/17; 26/05/17; 27/05/17). Pollution levels were measured in accordance with regulations contained in the Latvian legislation, as well as taking in account the World Health Organisation (WHO) recommendations. The results are reflected in several charts, where the measurements indicate the PM2.5 particle concentration threshold exceedes those recommendations which comes from WHO. PM10 particle concentration threshold overruns WHO recommendations and also the values which are in the Latvian legislation. The people are being exposed to elevated PM particle concentrations, which may have a negative impact on health. The amount of master thesis is 71 pages, 29 pictures, 15 tables, 4 appendices; 45 literature sources are used.
Assessment of atmospheric pollution level changes during use of pyrotechnic
Keywords: Vides zinātne; Pirotehnika; Aerosolu daļiņas; Atmosfēras piesārņojums; Uguņošana