Laika rindas datu analīze un pielietojums - Kalniņš, Ričards (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis ir laika rindas tehnoloģijas, analīzes, prognozēšanas un tās praktisko pielietojumu izpēte. Darba ietvaros tika veikta laika rindas analīzes un prognozēšanas metožu apskate, laika rindas problēmsituāciju izpēte, kā arī tika apskatītas nozares, kurās laika rindas tiek pielietotas. Papildus tika apskatītas un salīdzinātas divas vadošās laika rindas datubāzu pārvaldības sistēmas. Pēc izpētes laikā iegūtajiem rezultātiem darba praktiskajā daļā tika veikta laika rindas datu prognozēšanas metožu pielietošana – Latvijas eksporta apjoma prognozēšana balsoties uz iegūtajiem datiem no 1995.gada līdz 2019.gadam.

The main goal of this paper is time series technology, analysis, forecasting and its practial application research. The research contains a review of time series analysis and forecasting methods, common issues in timeseries were investigated, as well as the sectors in which timeseries are applied. In addition, two leading time series database management systems were considered and compared. In the practical part of the paper, according to the results obtained during the research, application of time series data forecasting methods were perfomed – forecasting the volume of Latvian exports with the data obtained form 1995 to 2019.
Time series data analysis and application
Keywords: Datorzinātne; laika rindas; analīze; prognozēšana; datubāze