Spektrāllīniju attēlveidošana bezkontakta ādas diagnostikai un viltojumu atklāšanai - Ošiņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs veltīts inovatīvas multispektrālās attēlošanas metodes – spektrāllīniju attēlveidošanas – iespēju izpētei praktiskam izmantojumam dermatoloģijā un kriminālistikā. Izstrādāti triju, četru un piecu spektrāllīniju attēlošanas ierīču prototipi. Izanalizēta Bēra-Lamberta likuma dažādu modifikāciju piemērotība ādas spektrālo attēlu izmantošanai diagnostikā. Balstoties uz klīnisko mērījumu rezultātiem, piedāvāta jauna datu 3D reprezentācijas metode ādas jaunveidojumu klasifikācijai. Darbā eksperimentāli apliecināts, ka spektrāllīniju attēlveidošanas metode ir efektīvi izmantojama drukātu viltojumu atpazīšanā, piedāvāti jauni algoritmi un kritēriji viltojumu noteikšanai. Iegūtie rezultāti publicēti 19 SCOPUS indeksētos zinātniskos rakstos un četros patentu aprakstos, tie ir prezentēti 16 ziņojumos starptautiskās konferencēs un semināros

This work is dedicated to researching the possibilities of an innovative multispectral imaging method – spectral line imaging – for practical applications in dermatology and forensics. Prototypes of 3, 4 and 5 spectral line imaging devices have been developed. The suitability of the Beer-Lambert law modifications for skin diagnostics using spectral line imaging was analyzed. Based on clinical measurements, a new data 3D-representation method for the classification of skin neoplasms was proposed. Effective application of the spectral line imaging method for the recognition of printed forgeries was experimentally confirmed with new algorithms and criteria for detecting counterfeits. The obtained results were published in 19 SCOPUS-indexed scientific articles, 4 patent descriptions and presented at 16 international conferences and seminars.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Dabaszinātnes (fizika, astronomija un mehānika); Fizika un astronomija; Dzīvās dabas zinātnes*Life Sciences