Maksātnespējas procesa principu jēdziens un piemērošana maksātnespējas procesā - Riekstiņa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2016)
Autore maģistra darbā „Maksātnespējas procesa principu regulējums un piemērošana maksātnespējas procesā” analizē visus Maksātnespējas likumā iekļautos maksātnespējas procesa principus – tiesību saglabāšanas, kreditoru vienlīdzības, patvaļas aizlieguma, saistību izpildes, procesa efektivitātes, apgrozības ātruma, atklātības un labticības principus. Mērķis ir atklāt katra principa būtību un piemērošanas aspektus maksātnespējas procesā. Lai sasniegtu mērķi, autore analizē normatīvos aktus, kas regulē maksātnespējas procesus un tiesas spriedumus, lai saprastu, kā tiesa piemēro un intepretē maksātnespējas procesa principus, kā arī juridisko literatūru. Secinājumos autore sniedz priekšlikumus, kā papildināt maksātnespējas procesa principu legāldefinīcijas, kā arī vispārīgai principu piemērošanai, tāpat arī secina, kādas izmaiņas veicamas Maksātnespējas likumā, lai tiktu nodrošināta maksātnespējas procesa principu īstenošana.

In Master`s thesis „Principles of insolvency process – regulation and application in insolvency process” author analyses all principles included in the Insolvency law – maintenance of the rights, equality of creditors, prohibition of arbitrariness, process efficiency, speed of circulation, openness and good faith principles. The aim is to reveal essence of each principle and aspects of the application in insolvency process. In order to reach a goal, author analyses regulation of insolvency and judgements of the court, to understand, how principles are applied and interpreted by court and legal literature. In conclusion, author submits proposals, how to improve legal definitions for principles of insolvency process, and also for application of principles in general, also concludes, what changes can be made in Insolvency law, to ensure implementation of principles of insolvency process.
The principles of insolvency process - concept and adaption in insolvency process
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespējas process; princips; maksātnespējas procesa princips; fiziskas personas maksātnespējas process; juridiskas personas maksātnespējas process