Kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi - Anspoka, Dace (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba tēmas „Kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi” galvenie problēmjautājumi ir Kriminālprocesa likuma 377. panta interpretēšana un attiecīgo punktu izvēle, pieņemot procesuālos lēmumus. Diplomdarba mērķis ir padziļināta kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu satura izpēte un analīze, atbilstoši spēkā esošai materiālajai un procesuālajai likumdošanai, minēto apstākļu izpratnes veidošana, kas nepieļauj nevienveidīgu interpretāciju, kā arī kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu piemērošanas problēmu formulēšana un priekšlikumu izstrāde kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu institūta pilnveidošanai. Diplomdarbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, deviņām apakšnodaļām un kopsavilkuma. Diplomdarba autore apskata Kriminālprocesa nepieļaujošo apstākļu institūta vēsturisko attīstību, sākot no ieskata Livonijas tiesībās un beidzot ar pēdējiem grozījumiem esošajā Kriminālprocesa likumā. Tāpat diplomdarbā aplūkoti visi kriminālprocesu nepieļaujošie apstākļi, sadalot tos reabilitējošos un nereabilitējošos kriminālprocesu nepieļaujošos apstākļos. Šo apstākļu aktualitāti akcentē diplomdarbā izmatotā tiesu prakse, jaunākie statistikas dati un pētījums, kurš tika veikts autores prakses un darba vietā VP Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirknī (respondenti – tiesneši, prokurori un policijas inspektori). Darbā izklāstīta autores pieredze pildot dienesta pienākumus darbā ar Kriminālprocesa likuma 377. pantu. Diplomdarbā izmantoti 2008.- 2010. gadu statistiskie rādītāji un veikta to analīze, salīdzinot triju tiesībsargājošo iestāžu – policijas, prokuratūras un tiesas – darba rādītājus Latvijā. Darbu noslēdz kopsavilkums, kurš ietver secinājumus un priekšlikumus par kriminālprocesu nepieļaujošo apstākļu pilnveidošanas iespējām, sniedzot iespējamos risinājumus konstatētajām problēmām.

The major challenges of the research paper entitled “Circumstances Precluding Criminal Proceedings” is the interpretation of Article 377 of the Criminal Procedure Code of Latvia and the selection of the appropriate provision of the article when making procedural decisions. The aim of the present research is extended investigation and analysis of the contents of circumstances precluding criminal proceedings in accordance with the existing substantive and procedural law, the formation of the notion of these circumstances that does not allow a non-uniform interpretation, as well as defining the problems in applying circumstances precluding criminal proceedings and elaborating proposals for improving the institute of circumstances precluding criminal proceedings. The research paper consists of introduction, three chapters, nine subchapters and a summary. The author of the research paper examines the historical development of the institute of circumstances precluding criminal proceedings, beginning with the insight into Livonia rights and ending with the latest changes in the existing Criminal Procedure Code of the Republic of Latvia. The research paper also examines all the circumstances precluding criminal proceedings, dividing them into rehabilitative and non-rehabilitative. The urgency of these circumstances is highlighted by the analysis of the juridical practice, used in the paper, as well as by the latest statistics and investigation that was conducted at the place of the author’s practice at the State Police Department of Latgale region in Preili district (respondents – judges, prosecutors and police inspectors). In the research paper the author’s experience in carrying out her duties working with Article 377 of the Criminal Procedure Code is presented. Statistics of 2008-2010 is used and analysed, comparing the operational performance of three law enforcement bodies of Latvia: police, prosecutor’s office and law-court. The final part of the research paper is a summary, which includes conclusions and suggestions on the ways of improving the circumstances precluding criminal proceedings, providing possible solutions to the problems identified.
Circumstances Precluding Criminal Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne