Elektronisko pāreju uz zemāko tripleta stāvokli a3Sigma(+) reģistrācija un analīze RbCs un KCs molekulās - Krūmiņš, Valts (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbā tika pētītas pārejas no sajauktiem ierosinātiem elektroniskiem stāvokļiem uz a3Σ+ stāvokli RbCs un KCs molekulās. Pielietojot lāzeru inducētās fluorescences (LIF) augstas izšķirtspējas Furjē transformāciju spektroskopiju, RbCs molekulā ir novērotas un analizētas pārejas no A1Σ+~b3Π kompleksa uz a3Σ+, kas ļauj pārliecināties par aprēķināto A~b kompleksa viļņu funkciju precizitāti, kā arī pārbaudīt pārejas dipola momenta funkciju aprēķinu korektumu. KCs molekulā tika novērotas LIF pārejas no c3Σ+ stāvokļa uz a3Σ+ stāvokli. Tas ļāva noteikt c3Σ+ stāvokļa līmeņu enerģijas, kas nepieciešams šī stāvokļa potenciāla iegūšanai. Pāreja c3Σ+ → a3Σ+ tika izmantota arī spektru reģistrācijai uz a3Σ+ stāvokļa atgrūšanās daļu virs disociācijas robežas, kas dod informāciju par šī stāvokļa potenciālu šajā diapazonā.

Transitions from excited mixed electronic states to the state a3Σ+ in RbCs and KCs were investigated in this thesis. Laser-induced fluorescence (LIF) high resolution Fourier transformation spectroscopy was used in RbCs molecule to register and analyze transitions from A1Σ+~b3Π complex to a3Σ+. That allows to check accuracy of the calculated A~b complex wave functions as well as to check correctness of transition dipole moment calculations. LIF transitions from state c3Σ+ to state a3Σ+ were recorded in KCs molecule. That allowed finding out the energies of levels of the c3Σ+ state, that are necessary for construction of a potential for this state. Transition c3Σ+ → a3Σ+ was also used for registration of spectra to the repulsive part above the dissociation limit of the a3Σ+ state. That provides information about the potential of this state in this range.
Registration and analysis of electronic transitions to the lowest triplet state a3Sigma(+) in RbCs and KCs molecules
Keywords: Fizika; RbCs molekula; KCs molekula; A~b komplekss; a3S+ stāvoklis; c3S+ stāvoklis