Malnutrīcijas riska novērtējums intensīvās terapijas nodaļas pacientiem - Holkina, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma – Malnutrīcijas riska novērtējums intensīvās terapijas nodaļas pacientiem. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka nepietiekama barošana apgrūtina kritiski slimu pacientu ārstēšanu. Šiem slimniekiem ir traucēta imūnsistēmas darbība, aizkavēta brūču dzīšana. Malnutrīcija ir viena no visbiežākiem un visnopietnākiem procesiem organismā, kas parasti ir raksturīga pacientiem intensīvās terapijas nodaļā. Uzturs, kas neatbilst pacienta organisma prasībām pazemina pacienta spēju pretoties slimībai, kā arī rada lielāku komplikāciju risku: ilgāku pacientu uzturēšanās laiku slimnīcā, izgulējumu rašanos, palielina letalitāti. Pētījuma mērķis ir analizēt un aprakstīt intensīvās terapijas nodaļas pacientu iespējamo malnutrīcijas risku. Pētījuma rezultāti liecina, ka intensīvās terapijas nodaļā pastāv augsts malnutrīcijas risks. Biežākās aprūpes problēmas pacientiem ar enterālo barošanu caur zondi ir: caureja, sakarā ar ātru maisījuma ievadīšanu; zondes aizsprostošanās, sakarā ar skalošanas deficītu; deguna dobuma iekaisumi, sakarā ar ilgstošu enterālo barošanu. Apkopojot zinātnisko literatūru, kā biežākā māsu aprūpes problēma ir vēnas punkcijas iekaisums, sakarā ar aseptikas neievērošanu. Iegūtie rezultāti apstiprina, ka NRS 2002 malnutrīcijas skrīninga testu var viegli veikt klīniskajos apstākļos. Apkopotie rezultāti un secinājumi attiecināmi uz pētāmo grupu. Lai gūtu apstiprinājumu parenterālas barošanas aprūpes problēmu novērtējumam un esamībai būtu jāveic papildus plašāks populācijas pētījums. Atslēgas vārdi: malnutrīcija, pacienta ēdināšana, NRS skrīnings, intensīvā terapija, enterālā un parenterālā barošana, aprūpes problēmas.

Bachelor theme: Malnutrition risk assessment in intensive care unit patients. The actuality of theme is determined by fact, that inadequate nutrition complicates criticallly ill patient treatment. These patients have impaired immune function, delayed wound healing. Malnutrition is one of the most common and one of the most serious process in the body, which is usually peculiar to patients in intensive care unit. Nutrition, that does not meet the requirements of the patient's body reduces the patient's ability to resist disease, as well as poses a higher risk of complications: long stay in the hospital, occurrence of bedsores, increases lethality. Aim of the study: To analyze and describe the potential risks of malnutrition to patients in intensive care unit. The research results show that in intensive care unit the risk of malnutrition is high. The most common care problems in patients with enteral feeding through a tube are: diarrhea due to the rapid administration of the mixture; tube blockage due to the flushing deficit; inflammation of nasal cavity due to prolonged enteral feeding. After summarizing the scientific literature, as the most common problem in nursing care is venipuncture inflammation due to non-compliance of aseptic technique. The obtained results confirm that the NRS 2002 malnutrition screening test can be easily carried in clinical conditions. The summarized results and conclusions can be applied to the involved respondents in the study. In order to gain approval for parenteral feeding problem existence assessment, broader study within population should be taken. Keywords: malnutrition, the patient nutrition, NRS screening, intensive therapy, enteral and parenteral feeding, care problems.
Malnutrition risk assessment in intensive care unit patients
Keywords: Medicīna