Atmosfēras piesārņojuma personificētais monitorings - Baranova, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā “Atmosfēras piesārņojuma personificētais monitorings” apkopota zinātniskā literatūra par atmosfēras piesārņojumu, avotiem, ietekmi uz veselību, raksturota situācija Latvijā. Darba praktiskā daļā veikti cieto daļiņu (PM10, PM2,5), slāpekļa dioksīda un gaistošo organisko savienojumu mērījumi dažādos selektīvi izvēlētos maršrutos laika periodā no 20.02.2020. līdz 29.04.2020. realizējot personificēto monitoringu. Mērījumi veikti izmantojot ar gaisa kvalitātes sensoriem aprīkotu iekārtu – individuālo dozimetru. Iegūtie mērījumi sistematizēti un apstrādāti, lai novērtētu indivīdam uzņemto piesārņojuma dozu.

The bachelors thesis “Atmospheric pollution personalized monitoring” summarizes information from scientific articles about atmospheric pollution, its sources, health effects, and describes the situation in Latvia. In the practical part of the work, were taken measurements of particulate matter (PM10, PM2,5), nitrogen dioxide and volatile organic compounds in various selectively selected routes during the time period from 20.02.2020. until 29.04.2020. implementing personalized monitoring. The measurements were taken by using equipment equipped with air quality sensors – an individual dosimeter. The obtained measurements are systematized and processed to evaluate the dose of pollution taken by the individual.
Atmospheric pollution personalized monitoring
Keywords: Vides zinātne; atmosfēras piesārņojums; dozimetrija; cietās daļiņas; PM10; PM2,5