Augu valsts nomierinošo medikamentu un uztura bagātinātāju lietošana un aprite Latvijas aptiekās - Teivāne, Ilona (Latvijas Universitāte, 2015)
Stress ir dzīves daļa, pie kuras daudz cilvēki pieraduši, tas ir emocionāls stāvoklis, jebkura atbilde uz spriedzi, briesmām un dzīvei bīstamo situāciju. Katrs izjūt stresu, tikai cilvēks ir individuāls un katram var būt savi stresa faktori. Ar stresu mēģina tikt galā ar dažādām metodēm, piemērām, alkoholu, smēķēšanu, sportu, pastaigām, kā arī lietojot nomierinošus augu valsts uztura bagātinātājus vai medikamentus. Darba mērķis bija noskaidrot nomierinošo augu valsts uztura bagātinātāju un medikamentu aprīti 5 Latvijas aptiekās par 2014. gadu, kā arī veikt anketēšanu un novērtēt cilvēku paradumus, stresa izplatīšanos starp Latvijas iedzīvotājiem un nomierinošo līdzekļu lietošanu. Pēc aptaujas datiem 44,4% cilvēku lieto augu valsts produktus nomierināšanai un miega uzlabšanai. Populārākie bagātināji ir baldriānu, melisas un apiņu saturoši produkti.

Stress is a part of lives to which people are accustomed. It is an emotional state of any response to tension, danger and dangerous life situation. Everybody feels stress, but each person is an individual and each can have its own set of stress factors. That’s why people struggle with stress by various methods, like alchocol abuse, smoking, sports activities, walking, and many also use sedatives herbal supplements or medications. The aim of this study is to find and compile a anti-stress herbal food supplements and medicines dispensed in 5 Latvian pharmacies during 2014, also make a questionnaire and evaluate people's habits. 44,4% of respondents, from qestionaire, use herbal products for relaxation and sleep, and most popular are sedatives that contains valerian, melissa and hops.
The uses and movements of herbal sedative medications and food supplements in Latvian pharmacies
Keywords: Farmācija; nomierinoši augu līdzekļi; uztura bagātinātāji; stress; medikamentu aprite; anketēšana