Āpkārtējās vides riska faktori operāciju māsas pamatspecialitātē - Krjukova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma: „Apkārtējās vides riska faktori operāciju māsas pamatspecialitātē ” Ir svarīgi pārzināt apkārtējās vides riska faktorus, kas atrodas darba vidē operāciju māsas ikdienā, lai kvalitatīvi veiktu darba pienākumus. Ja šie faktori paliks bez uzmanības, laika gaitā tas var atspoguļoties uz veiktā darba kvalitātes un māsas veselības. Tāpēc darba autore uzskata, ka tēma ir aktuālā. Pētījuma mērķis: Noskaidrot apkārtējās vides riska faktorus operāciju māsas pamatspecialitātē. Pētījuma uzdevumi: Apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par apkārtējās vides riska faktoriem operāciju māsas praksē; analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētījuma instrumentu – interviju un veikt pilotpētījumu un praktisko pētījumu; apkopot un analizēt pētījumā iegūtos rezultātus un izveidot secinājumus. Pētījuma jautājums: Kādi ir apkārtējās vides riska faktori operāciju māsas pamatspecialitātē? Izmantotā pētniecības metode: Kvalitatīvā pētniecības metode – daļēji strukturētā intervija, kas sastāv no 10 jautājumiem. Pētījumā tiek analizēti darba vides riska faktori, kas var apdraudēt operāciju māsu darba laikā. Atslēgas vārdi: apkārtējās vides riska faktori, operāciju māsa, darba vide

The theme of the thesis is „Environmental risk factors in operation nurse practice”. The aim of the study is to research environmental risk factors, which are affecting the health of operating room nurses. The tasks of the study are - collecting and analyzing literature about environmental risk factors and how they are affecting operation nurse health. Analyze V. Hendersons nursing theory about basic human needs that refer to bachelor’s thesis theme. Research is to develop an interview, to collect and analyze the study results, make conclusions. The research question of the thesis: What are the environmental risk factors in operation nurses practice? Research methodology: non – experimental, qualitative, descriptive study with a content analysis. 10 regional hospital’s intensive care unit nurses participated in the study and there were 10 questions in the interview, which were used for collecting the data. Key words: environmental risk factors, operation room nurse, work environment
Environmental risk factors in operation nurse practice
Keywords: Medicīna; apkārtējās vides riska faktori; operāciju māsa; risks; darba vide