Mūzika un tās ietekme uz operāciju zāles operāciju komandas locekļiem - Budņikova, Ina (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba tēma “Mūzika un tās ietekme uz operāciju zāles operāciju komandas locekļiem”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt mūzikas ietekmi uz operāciju zāles komandas locekļiem. Darba teorētiskajā daļā tika analizētas Džeinas Vatsones (Jean Watson) cilvēku rūpju teorijas veicināšana operāciju zālē, kurā liels uzsvars tiek likts uz jēdzienu cieņa, savstarpēja sapratne un otra māsu teorija, kuru darba autore iekļāva savā darbā sastībā ar operāciju zāles komandas locekļu sadarbību ir I.Kingas (Imogene King's) teorija par mērķa sasniegšanu. Pētījuma jautājumi: Cik svarīga loma mūzikai ir operāciju zālē, vai mūzika spēj ietekmēt operāciju zāles komandas locekļus operāciju laikā? Kā mūzika iedarbojas uz operāciju zāles komandas locekļiem, kad tā skan klusi, kad tā ir mērenā skaļumā un kad mūzika ir pārāk skaļa, vai mūzika tajos brīžos ietekmē koncentrēšanos uz attiecīgo uzdevumu? Pētījuma metode tika izvēlēta kvalitatīva pētījuma metode, kur ar novērojuma protokola un daļēji strukturētām intervijām. Kopumā tika intervēti 22 respondentie, no tiem 5 bija anesteziologi-reanimatalogi, 7 ķirurgi un 10 operāciju māsas. Apkopojot pētījuma laikā iegūtos rezultātus, secina, ka mūzika pozitīvi ietekmē operāciju zāles komandas locekļus operāciju laikā, ka mūzika ir klātesama operāciju zālē un daudz kas ir atkarīgs no kopējā operāciju zāles trokšņa līmeņa. Mūzika kā fona skaņa netraucē sadarbībai starp operāciju zāles komandas locekļiem operāciju laikā. Atslēgas vārdi: Mūzika, operāciju zāle, operāciju zāles komandas locekļi, komanda.

The subject of the Master's Work “Music and Its Impact on the Operations Team Members of the operating room.” The goal of the Masters job is to explore the impact of music on members of the Operating room team. The theoretical part of the work analysed the promotion of Jane Watson's nusing theory of Caring for people in the operating room, which places great emphasis on respect for concepts, mutual understanding and the other sister theory, which the author of the work included in her work on cooperation with members of the operatating room team is the I.King theory of Goal Attainment Research questions: How important does music play in the operating room, can the music affect the members of the operating room team during surgeries? How does music work on members of the operating room team when it sounds quiet, when it is in a moderate volume and when the music is too loud, does the music in those moments influence the focus on the task? The study method was chosen for a qualitative study method, with observation protocol and semi-structured interviews. In total, 22 respondentie were interviewed, of which 5 were anesthesiologists-reanimatalogi, 7 surgeons and 10 surgery nurses. When compiling the results obtained during the study, it is concluded that the music has a positive impact on the members of the operating room team during operations, that the music is present in the operations room and that much depends on the overall noise level of the operations room. Music as a background sound does not interfere with the collaboration between members of the operating room team during operations. Keywords: Music, Operating Room, Operating roo team members, team.
Music and Its Impact on the Operations Team Members of the Operating Room
Keywords: Medicīna; Mūzika; operāciju zāle; operāciju zāles komandas locekļi; komanda