Naudas plūsmas analīzes lietderības izvērtēšana paredzot uzņēmumu finansiālās grūtības - Golovecka, Natālija (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbs ir izstrādāts ar mērķi noskaidrot naudas plūsmas koeficientu lietderību uzņēmuma finansiālo neveiksmju paredzēšanā. Darba pirmajā nodaļā tiek raksturota uzņēmuma naudas plūsmas analīzes nozīme vadības lēmumu pieņemšanā. Tiek sniegts vispārējs naudas plūsmas un finanšu analīzes apraksts, Darba otrajā nodaļā tika aplūkotas vairākas naudas koeficientu grupas, ar kuru palīdzību darbā tiek novērtēta uzņēmuma naudas plūsma, ko piedāvāja dažādi ekonomisti. Lai veiktu Latvijas uzņēmumu naudas plūsmas analīzi autore piedāvāja savu sarakstu, kurā tika ietvērti koeficienti, kas vairāk atbilst tieši Latvijas uzņēmumu analīzei. Darba trešajā nodaļā tiek veikta vairāku Latvijas uzņēmumu naudas plūsmas pārskatu praktiskā analīze ar iepriekš piedāvāto koeficientu palīdzību. Savā starpā tiek salīdzināti divu veidu gupas: uzņēmumi, kuriem tiek uzsākts maksātnespējas process, un uzņēmumi, kuri turpina darboties. Maģistra darbs noslēdzas ar secinājumiem par to, vai naudas plūsmas koeficientu analīze patstāvīgi spēj parādīt uzņēmuma bankrota pazīmes vēl pirms paša bankrota iestāšanas. Darba apjoms ir 90 teksta lappuses, 25 tabulas, 1 attēls un 22 pielikumi. Atslēgvārdi: nauda, naudas plūsma, naudas plūsmas pārskats, naudas plūsmas pārskata analīze, naudas plūsmas koeficienti, bankrota prognozēšana.

The Master Paper has been developed with the purpose to find out the usefulness of the cash flow ratios predicting financial failures of an entity. The first Chapter of the Paper features the meaning of the cash flow analysis in a entity during the managerial decision-making procedure. The second Chapter covers various groups of cash flow ratios as a tool to evaluate the company’s cash flow statement offered by various economists. In order to make cash flow analysis in Latvian companies the Author came forward with her own list containing the ratios which correspond exactly to the analysis of Latvian entities. The third Chapter contains practical analysis of cash flow statement of various Latvian companies applying the above described ratios. Two groups of companies are mutually compared: the companies engaged with the insolvency process and the companies proceeding with work. The Master Paper is drawn to a conclusion whether the analysis of cash flow ratios can show the features of company’s insolvency before the insolvency itself. The Paper contains 90 text pages, 25 tables, 1 figure and 22 appendices. Keywords: cash, cash flow, cash flow statement, analysis of a cash flow statement, cash flow ratios, predicting of financial failure.
An evatuation of the usefulness of the cash flow statement analysis in predicting insolvency of the entities
Keywords: Ekonomika