Dizaina procesa apguve darbā ar tekstilmateriāliem 5 – 6 gadus veciem bērniem pirmsskolā - Petrovska, Lelde (Latvijas Universitāte, 2021)
Kvalifikācijas darba nosaukums “Dizaina procesa apguve darbā ar tekstilmateriāliem 5 – 6 gadus veciem bērniem pirmsskolā”, darba autore ir Latvijas Universitātes studente Lelde Petrovska. Darba vadītāja Asoc.prof. Māra Urdziņa – Deruma. Pētījuma mērķis ir pētīt vecākā pirmsskolas vecuma bērnu dizaina procesa apguvi darbojoties ar tekstilmateriāliem. Pētījuma hipotēze - dizaina procesa apguve darbā ar tekstilmateriālu tiek sekmēta tad, ja praktiskie uzdevumi ir daudzveidīgi un radoši, ir pozitīva emocionāla vide, dizaina darbi ir izvēlēti atbilstoši bērna attīstības pakāpei un interesēm.Pētījuma laikā tika izmantotas divas pētījuma metodes – pētīšanas metode un empīriskās metodes. Pirmajā kvalifikācijas darba daļā ir aplūkotas un salīdzinātas dažādu psihologu un pedagogu atziņas par vecākā pirmsskolas vecuma bērnu psihiskās un fiziskās attīstības raksturojumiem. Otrajā daļā ir apkopota informācija par tekstilmateriāliem, tekstilmākslas vēsturi Latvijā un dizainu. Darba trešā daļa ir pētījuma metodoloģiskais pamatojums. Šajā daļā ir apkopota informācija vērtēšanas kritērijiem, par dizaina procesa apguvi darbā ar tekstilmateriāliem darba sākumā un beigās vecākās pirmsskolas vecuma bērnu grupā, praktiskās darbošanās kritēriji un darba gaita. Kvalifikācijas darba atslēgas vārdi ir – dizains, tekstilmateriāli. Apkopojot iegūto informāciju var secināt, ka izvirzītā hipotēze pētījuma laikā ir apstiprinājusies - dizaina procesa apguve darbā ar tekstilmateriāliem tiek sekmēta, tad, ja pedagogs ir iepazinies ar vecumposma īpatnībām un darbus izvēlējies atbilstoši tām, ja grupā valda pozitīva emocionālā vide, ja praktiskie darbi ir daudzveidīgi un radoši. Kvalifikācijas darbu veido teorētiskā un empīriskā daļa, secinājumi, izmantotās literatūras un avotu saraksts, pielikums. Darba kopējais apjoms ir 51 lappuses, 14 attēli, 9 tabulas, 27 literatūras avoti un 1 pielikums.

The title of of the qualification paper “Learning of design process in work with textile materials for 5-6 years old children in preschool”, the author of the paper is Lelde Petrovska, a student of the University of Latvia. Supervisor - assoc.prof. Mara Urdzina - Deruma. The goal of the research is to study the acquisition of the design process of older preschool children by working with textile materials. The hypothesis of the research - mastering the design process in working with textiles is promoted if the practical tasks are diverse and creative, there is a positive emotional environment, design pieces have been chosen according to the stage of development and interests of the child. Two research methods were used during the research – the investigative method and the empirical method. In the first part of the qualification thesis, various psychological and pedagogical findings on the oldest characteristics of mental and physical development of preschool children are considered and compared. The second part summarizes information on textiles, the history of textile art in Latvia and design. The third part of the thesis is the methodological substantiation of the research. This section summarizes the criteria for evaluating information about the acquisition of the design process during and at the end of working with textiles for the older pre-school age groups, the criteria for the practical activity and the activity process. The key words of the present qualification paper are - design, textiles. Summarizing the obtained information, it can be concluded that the hypothesis has been confirmed during the research - the acquisition of the design process in work with textiles is promoted if teachers get acquainted with the peculiarities of children’s age and choose appropriate design pieces, as well as if there is positive emotional environment in the group and if the practical tasks are diverse and creative. The paper consists of the theoretical and empirical parts, conclusions, a list of used literature and sources, an appendix. The total volume of the work is 51 pages, 14 images, 9 tables, 27 theoretical source and 1 appendix.
Learning of design process in work with textile materials for 5-6 years old children in preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; Dizains; Tekstilmateriāli; Radošums; Tehnoloģiju joma