Nenoteiktības nenoturības saistība ar elektrodermālās aktivitātes rādītājiem - Valuže, Laura (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba mērķis bija noskaidrot, kāda saistība pastāv starp indivīda nenoteiktības nenoturību un elektrodermālo aktivitāti1) noteiktā un nenoteiktā situācijā, 2) neitrālu un negatīvu audiālo stimulu gadījumā, 3) gaidot situācijas iznākumu un pēc tās. Pētījumā piedalījās 25 dalībnieki, ar vidējo vecumu M = 24,62, SD = 4,42 gadi. Tika demonstrēta attēlu un skaņas signālu sērija, paralēli mērot elektrodermālo aktivitāti. Tika izmantota Nenoteiktības nenoturības 12 pantu skalu un DASS-21. Nenoteiktības nenoturības 12 pantu skalas iekšējā saskaņotība bija laba, bet konverģentā validitāte bija vāja. Tika secināts, ka indivīdiem ar augstāku nenoteiktības nenoturību, bija lielāka elektrodermālā aktivitāte gan negatīva, gan neitrāla stimula atskaņošanas laikā, tādējādi apstiprinot, ka indivīdiem ar augstāku nenoteiktības nenoturību, negatīvas reakcijas tiek vispārinātas uz citām situācijām.

The aim of this study was to measure correlation between the intolerance of uncertainty and electrodermal activity 1) in a certain and uncertain situation, 2) in the case of neutral and negative auditory stimuli, 3) during cue demonstration and after stimulus. In this study 25 participants with an average age of M = 24,62, SD = 4,42 took part. A series of images and sound signals were shown while measuring electrodermal activity. The Intolerance of Uncertainty Scale - Short Form and DASS-21 were used. The internal consistency of Intolerance of Uncertainty Scale was good, but convergent validity was weak. It was concluded that individuals with higher intolerance of uncertainty had higher electrodermal activity during both negative and neutral stimulus presentation, thus confirming that individuals with higher intolerance of uncertainty generalize negative reactivity to other situations.
The correlation between intolerance of uncertainty and electrodermal activity
Keywords: Psiholoģija; nenoteiktības nenoturība; elektrodermālā aktivitāte; uncertainty of intolerance; electrodermal activity