Iedzīvotāju finanšu pratība uzkrājumu veidošanā - Kauķe, Līva (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot iedzīvotāju finanšu pratību uzkrājumu veidošanā. Iedzīvotāju rīcība un iespējas uzkrājumu veidošanā tiek skatītas no socioloģijas un finanšu uzvedības skatupunkta, lai analizētu ne tikai racionāli izvirzītus faktorus, bet arī indivīda un sabiedrības mijiedarbību un sociālos tīklus. Apzinot iedzīvotāju prasmes izvērtēt dažādus uzkrājumu veidus atbilstoši personīgajām iespējām, plānot nākotni un apzināties iespējamos riskus, iespējams izvirzīt priekšlikumus piemērotiem finanšu pratības un uzkrājumu veidošanas veicināšanas pasākumiem dažādās sociālās grupās. Magistra darbā tiek analizētas gan intervijas ar ekspertiem, gan iedzīvotāju aptauju rezultāti. Kā tiek atklāts darba gaitā, finanšu pratība var būtiski uzlabot iedzīvotāju finansiālo labklājību un veicināt uzkrājumu veidošanos.

This master's thesis aims to ascertain financial literacy in peoples saving habits. Peoples possibilities and behaviour in savings are looked at from a sociological and behavioral finance point of view, to analyze not only rational factors, but also the interaction between the individual and the community as well as social networks. By identifying people's skills in evaluating different types of saving possibilities in accordance with their personal opportunities, long-term planning and being aware of potential risks, proposals can be put forward for appropriate financial literacy and saving decision promotion in various social groups. Expert interviews and population surveys are examined in this master thesis. As is revealed, financial literacy can significantly improve people's financial well-being and promote saving.
Financial literacy in peoples saving habits
Keywords: Socioloģija; finanšu pratība; uzkrājumi; uzkrājumu veidošana; ilgtermiņa plānošana