Medicīnas nozares darbinieku viedoklis par eitanāziju - Lapenkova, Erika (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir “Medicīnas nozares darbinieku viedoklis par eitanāziju”. Tēmas aktualitāti nosaka smago slimību pieaugums un paliatīvās aprūpes pieejamības grūtības Latvijā. Tādējādi pacientam netiek dota izvēle, jo nav pieejama arī eitanāzija. Pētījums iezīmēs nepieciešamību turpmāk aktualizēt eitanāzijas tēmu. Darba mērķis – noskaidrot medicīnas nozares darbinieku viedokli par eitanāziju. Pētījuma uzdevumi: analizēt literatūru par eitanāziju, intervēt X daudzprofilu slimnīcas ārstus un māsas, apkopot iegūtos rezultātus un veikt secinājumus. Pētniecības jautājums – Kāds ir medicīnas nozares darbinieku viedoklis par eitanāziju? Pētniecības metode – kvalitatīvs pētījums ar kontentanalīzi, pētniecības instruments – daļēji strukturēta intervija. Pētījuma rezultāti parāda, ka medicīnas darbiniekiem kopumā ir pozitīvs viedoklis par eitanāziju. Atslēgas vārdi: eitanāzija, sāpes, paliatīvā aprūpe, viedoklis, medicīnas darbinieki

The topic of the bachelor's thesis is “Opinion of medical professionals about euthanasia”. The main reason of the topic is determined by the increase in terminal illneses and the difficulties of access to palliative care in Latvia. This leaves the patient with no choice as euthanasia also is not available. The study will highlight the need to further update the topic of euthanasia. The aim of the work is to clarify the opinion of medical professionals on euthanasia. Study tasks: analyze literature about euthanasia, interview doctors and nurses at X's multi-profile hospital, summarize obtained results and draw conclusions. Research question – What is the opinion of medical professionals on euthanasia? Research method — qualitative study with contentious analysis, research instrument — semi-structured interview. The results of the study show that medical professionals generally have a positive opinion about euthanasia. Keywords: euthanasia, pain, palliative care, opinion, medical professionals
Opinion of medical professionals about euthanasia
Keywords: Medicīna; eitanāzija; sāpes; paliatīvā aprūpe; viedoklis; medicīnas darbinieki