Gers ķirurģiskas ārstēšanas rezultātu analīze pacientiem ar organisku CNS bojājumu - Ducens, Arvīds (Latvijas Universitāte, 2018)
Bērni ar organiskiem CNS bojājumiem bieži cieš no GERS. ( Seung Kim et al.,2017) Savukārt viena no GERS ārstēšanas metodēm ir fundoplikācija, bet vēljoprojām operācijas ietekme uz dzīves kvalitāti ir neskaidra. Pētījuma mērķis ir noteikt vai ir dzīves kvalitātes uzlabošanās pacientiem ar organiskiem CNS bojājumiem pēc gastroezofageālās refluksa slimības ķirurģiskas ārstēšanas. Pētījums ir retrospektīvs, dati tika ievākti gan no slimnīcas arhīva datorprogrammas, gan arī arhīvā tika apskatītas interesējošas pacietnu vēsturītes, par pacientiem, kuriem gastroezofageālā refluksa slimība tika ārstēta ķirurģiski laika posmā no 2008. gada 1 janvāra līdz 2017. gad 30 decembrim, ir organiski CNS bojājumi un vecumā no 0 līdz 18 gadiem. Galvenie dati, kas tika ievākti ir pacienta dzimums, vecums gados operācijas laikā, svars un augums operācijas laikā, operācijas indikācija, operācijas komplikācijas, pielietotās operācijas veids, stacionēšanas biežums divus gadus pirms operācijas saistībā ar GERS, stacionēšanas biežums vienu gadu pēc operācijas saistībā ar GERS. Atlasītiem pacientiem tika veikta telefoniska aptauja par to, vai vērojama dzīves kvalitātes uzlabošanās, vai bijis recidivējošs kuņģa skābes refluks, vai bērnu kļuva vieglāk aprūpēt. Pētījumā piedalījās 26 pacienti, no tiem, visiem tika pielietota Nissena fundoplikācija. 13 pacienti bij puikas un 13 pacientes bij meitenes. Bērnu vidējais vecums operācijas laikā bij 5.6 gadi, savukārt vidējais vecums sazvanot bij 8.7 gadi. Bērnu vidējais ĶMI operācijas laikā bij 13.49 (kg/m²), bet sazvanot 14.28 (kg/m²). Bērni vidēji pirms operācijas tika stacionēti 3.88 reizes divos gados, bet pēc operācijas 0.77 reizes gadā. Sazvanot pacientus un to tuviniekus dzīves kvalitātes uzlabošanos atzīmēja visi 100%. Visi jeb 100% pacienti un to tuvinieki atzīmēja ka kopš operācijas ir kļuvis vieglāk aprūpēt bērnu. Visi, jeb 100% pacienti un to tuvinieki ir apmierināti ar operācijas rezultātiem.

Children with organic CNS lesions often suffer from GERD. ( Seung Kim et al.,2017) One of GERD treatment methods is fundoplication, but the impact of the operation on the quality of life is still unclear. The aim of the study is to determine whether there is an improvement in the quality of life in patients with organic CNS lesions after surgical treatment of gastroesophageal reflux disease. The study is retrospective. All data was gathered from the hospital archive programm and a few patient's historys of interest were looked up in the archives, for patients aged 0-18 years who had organic CNS lesions, with a history of Gastroesophageal Reflux Disease being surgically treated between January 1, 2008 and December 30, 2017. The main data collected were the patient's gender, age during surgery, weight and height during surgery, operation indication, surgical complications, type of surgery used, hospitalization frequency for disorders caused by GERD two years before surgery, hospitalization frequency for disorders caused by GERD one year after surgery. A telephone survey was conducted on selected patients about the improvement in quality of life, whether there was relapse of gastric acid reflux, and if the child became easier to take care of. The study included 26 patients, all of them had Nissen fundoplication. 13 patients were girls and 13 patients were boys. The average age of children in the day of fundoplication was 5.6 years, while the average age of of children while called was 8.7 years. The average BMI for children in the day of fundoplication was 13.49 (kg / m²) while calling 14.28 (kg / m²). Children were hospitalized for disorders caused by GERD on average 3,88 times in two years before surgery, but after surgery 0.77 times in one year. Summing up the patients and their relatives, all 100% noted the improvement in quality of life. Everyone, or 100% of patients, and their relatives noted that since the surgery it has become easier to care of the child. All, or 100% patients and their relatives are satisfied with the results of the surgery.
Gerd surgical treatment result analysis in patients with organic CNS damage
Keywords: Medicīna; Bērni; GERS; ķirurģiska; CNS