Zvērināta notāra loma līgumu apliecināšanas procesā - Baha, Daina (Latvijas Universitāte, 2013)
Ievērojot šī darba kopējo mērķi - izanalizēt zvērināta notāra lomu līgumu slēgšanas procesā, noskaidrojot gan notariālā akta formā slēgta līguma priekšrocības un ieguvumus, gan arī ar līgumu slēgšanu notariālā akta formā saistāmās teorētiskās un praktiskās problēmas, darbā tiek izanalizēti vairāki jautājumu bloki, īstenojot katrā no trim nodaļām sasniedzamo mērķi. Tā rezultātā var secināt gan pašreiz pastāvošās problēmas, gan gūt priekšstatu par notariāta sistēmas saturu un funkcionalitāti, analizējot par turpmāku zvērinātu notāru kompetences paplašināšanu. Analizējot darbā pētāmos jautājumus tiek secināts, ka zvērināta notāra amata darbības pamatā ir tādu dokumentu radīšana, kam valsts atzīst īpašu pierādījuma spēku, kā arī konsultēšana un apkalpošana, un attiecīgi, īstenojot šādus pamatelementus, vispilnīgāk tiek ievērotas sabiedriskās intereses, kuru nodrošināšanai civiltiesiskajā apritē notariāts ir izveidots. Notariālajam aktam ir tiesas nolēmumam līdzvērtīgs statuss un spēks, bet apstāklis, ka to var apstrīdēt, ceļot atsevišķu prasību, uzskatāms kā tiesisks līdzeklis personu interešu aizstāvībai pret valsts varas izdotiem dokumentiem, kas neietekmē šo dokumentu publisko spēku un ticamību. Ievērojot zvērināta notāra uzdevumu, veicot gribas izteikuma apliecināšanu, juridiski defekti uz notariālā akta veidā slēgtiem darījumiem nebūtu attiecināmi. Šādā veidā slēgti darījumi, ņemot vērā to taisīšanas kārtību, ir izpildāmi, kas dod zināmu drošību darījuma pusēm, kā arī trešajām personām. Būtiska priekšrocība notariālā akta taisīšanas procesā ir gan zināmā mērā likumības, gan pušu interešu (t.sk., patērētāju tiesību) ievērošanas, gan krāpniecisku darījumu novēršanas nodrošināšana, gan pastarpināti arī, preventīvi mazinot personu tiesāšanās iemeslus, tiesu noslodzes mazināšana. Bez tam tiek konstatēti tādi būtiski ieguvumi no notariālās formas ievērošanas līgumu slēgšanā kā līguma slēgšana pie kvalificēta, neieinteresēta speciālista, kam ir valsts amatpersonas statuss un kas tiek uzraudzīta no valsts puses, pārbaudīti darījuma slēdzēji un darījuma saturs, darījuma dalībnieku interešu ievērošanas un darījuma pieļaujamības nodrošināšana, krāpšanas iespēju samazināšana, samazināts tiesvedības risks, šādā formā slēgtiem līgumiem noteikts īpašs statuss, kura pierādījuma spēks tiek prezumēts tiesā, darījuma akta oriģināls vienmēr ir atrodams, atvieglota darījuma reģistrēšana, valsts nodevas samaksa. Nozīmīgākie secinātie problēmjautājumi, kas saistāmi ar līguma slēgšanu notariālā akta formā:zvērinātam notāram amata pienākumu veikšanai nepieciešamās informācijas saņemšana un ar notariālo apliecinājumu apstiprinātās informācijas nodošana un izmantošana, ar zvērinātam notāram nepieciešamo datu publicēšanu valsts informācijas sistēmās saistītās problēmas (ātrums un apjoms, publiskā ticamība), notariālā akta un zvērināta notāra taisīta apliecinājuma interpretācijas atšķirības un izpratnes trūkums, atzītās problēmas par atšķirīgo tiesu praksi saistībā ar īpašuma pāreju attiecināmība uz notariālā akta kā publiska dokumenta spēku, sabiedrībā valdošais uzskats par zvērinātu notāru amata atlīdzības taksu dārgumu, ar notariālā akta izpildāmības spēka īstenošanos saistītās problēmas atsevišķos gadījumos. Ar secinājumiem, kas gūti par minētajiem darbā apskatītajiem jautājumiem, ir iespējams gan pilnveidot normatīvo regulējumu attiecībā uz līgumu slēgšanu notariālā akta formā, gan arī gūtos secinājumus izmantot, izvērtējot jautājumu par zvērināta notāra kompetences Latvijā paplašināšanu. Atslēgvārdi: Notariālā akta formā slēgtu līgumu priekšrocības un trūkumi.

The aims of this work are: 1.to analyze the role of the notary in the contract making process; 2.to find the benefits and rewards of notarial deed; 3.to clarify the theoretical and practical problems in notarial deed making process. The work consists of 3 chapters. Each chapter describes several problems connected with system and functionality of the notariat and the notary work. The main conclusions of this work is the following: 1.The key elements - notaries are responsible for the creation of the document, assigned with an special evidentiary value and they also counsels and do services for persons – are created to ensure public interests. Thus notary work is based on the interests of the public with the aim to ensure security, continuity, legal interests and the resulting of expected effects. Notarial act should reflect the true will of the parties. The document shall be made in accordance with the requirements specified by the legislature, form and process, in terms of the parties' legal interests. 2.Notarial deed has an equivalent status and power as an judgment. Opportunity to appeal the notarial deed doesn’t affect its public reliability. 3.Notary must be a professional, especially in ascertaining the true will of the parties. The parties' real will must be aligned according to the law. It contributes to legal certainty and stability. A sworn notary can explore and notarial act can reflect the parties' intention as far as notary have been informed by the parties, and such wills’ harmonization of the regulatory framework can be only a formality. It is important to distinguish the notarial deeds and notary given evidence. 4.Legal defects in the notarial deed are restricted. In this way, notarial deeds are directly enforceable. 5.Conclusion of the contract in the form of a notarial deed is not possible in electronical way. Notarial deed can be closured only in person. 6.An important advantage of the notarial deed: legitimacy and the interests of the parties, the prevention of fraudulent transactions, court workload reduction, contract are supervised by an public officer, an original of the notarial deed will always be found, easer way in a transaction of the fee payment. The main problems: 1.Possibility to receive information; 2.the further transfer of information; 3.publication of notarial deeds in public information systems; 4.notarial deed and notary handed evidences and differences in its interpretation; 5.notaries fees; 6.enforceability of the notarial deed etc. Key words: Notarial deeds: advantages and disadvantages
The role of sworn notary i the process of contracts attesting
Keywords: Juridiskā zinātne