Būvnoteikumi kā būvju un ēku lietošanas tiesību aprobežojumi - Ziediņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Būvnoteikumos laika gaitā ir veikti vairāki grozījumi, tādējādi radot savstarpējas pretrunas būvniecības nozares likumdošanā. Būvniecības process neatbilst šā brīža situācijai un ir samērā ilgs un sarežģīts, paredzot daudzu nelietderīgu lēmumu un saskaņojumu nepieciešamību. Lai iepriekšminētā situācija tiktu sakārtota, ir nepieciešami grozījumi būvnoteikumos, tādā veidā samazinot patvaļīgas būvniecības gadījumu skaitu. Darba mērķis ir analizēt būvnoteikumus kā būvju un ēku lietošanas tiesības aprobežojumus, izvirzīt būvnoteikumu galvenos trūkumus un ieteikumus to grozījumiem. Darba rezultātā tiek pierādīts, ka grozījumi būvnoteikumos mazinās patvaļīgu būvniecību, analizējot atsevišķas patvaļīgas būvniecības lietas. Atslēgvārdi: būvnoteikumi, būvniecība, būvju un ēku lietošana, būvatļauja, patvaļīga būvniecība.

Building regulations in Latvia have been amended several times, creating antinomies within the construction legislation. The building process does not portray current situation, is time consuming and complicated, prescribing need for various unuseful and needless decisions and cooperation among. To set in order the situation mentioned above, amendments in building/construction regulations are needed, thus scaling down count of unwarranted construction cases. The aim of this Thesis is to analyze building regulations as building and construction usage/exploitation right limitations/restrictions; to investigate their main drawbacks and put forward suggestions for necessary amendments. Through analyzing special cases of unwarranted construction processes, this Thesis proves/demonstrates how amendments in building regulations will scale down unwarranted construction proceses. Keywords: building regulations, construction, construction and building usage/exploitation, building permits, unwarranted construction.
Building regulations as the limitations of rights to use buildings and houses of usage rights on buildings and houses
Keywords: Juridiskā zinātne