Amfifilo katjono piridīna atvasinājumu sintēze jaunu gēnu transporta formu izveidei - Pajuste, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2010)
Meklējot jaunus, aktīvākus gēnu transfekcijas aģentus, modificēts aktīvākais no zināmajiem katjonajiem amfifilajiem 1,4-dihidropiridīna klases savienojumiem - 1,1’-[(3,5-didodeciloksikarbonil-4-fenil-1,4-dihidropiridīn-2,6-diil)di¬met¬ilēn]-bispiridīnija dibromīds, kuram variēti 2,6-piridīnija gredzena aizvietotāji ar dažādiem elektroniskajiem un stēriskajiem efektiem. No jauniegūtajiem 30 savienojumiem 9 izvirzīti padziļinātiem bioloģiskiem pētījumiem. Optimizēta garus alkilaizvietotājus saturošus 1,4-dihidropiridīna atvasinājumu iegūšanas metode. Pētītas iegūto produktu nanoagegātu struktūras. Iegūti aktīvā savienojuma anjonu anologi. Noteikta sintezēto savienojumu gēnu transfekcijas aktivitāte un citotoksicitāte. Veikta katjonus aizvietotājus saturošu 1,4-dihidropiridīna atvasinājumu oksidēšana. Dots sintezēto savienojumu fizikāli-ķīmiskais raksturojums

In order to find new more active gene trasfection agents the modifications of the most active compound of the class of cationic amphiphilic 1,4-dihydropyridines (DHP) - 1,1’-[(3,5-di(dodecyloxycarbonyl)-4-phenyl-1,4-dihydropyridin-2,6-diyl)-dimetylen]¬bispyridinium dibromide have been carried out. These modifications have included variations of substituents with different electronic effects of pyridinium ring at the position 2 and 6 of 1,4-DHP cycle. From 30 synthesised compounds 9 were selected for more detailed biological investigations. Method of synthesis of 1,4-DHP derivatives with long alkyl chains has been optimised. Nanoaggregates of obtained compounds have been studied. Gene transfection activity and citotoxity synthesised compounds have been also tested. Oxidation of cationic substituents containing 1,4-DHP derivatives has been performed
The synthesis of amphiphilic cationic pyridinium derivatives for development of new forms of gene delivery
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ķīmija; Ķīmija, ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija