Tiesiskais un ētiskais regulējums tiesu varas amatpersonām: korupcijas novēršanas aspekts - Purniņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma ‘’Tiesiskais un ētiskais regulējums tiesu varas amatpersonām: korupcijas novēršanas aspekts’’ ir aktuāla, jo valstij ir pienākums nodrošināt uzticamu un neatkarīgu tiesu varu, kas ir viens no demokrātiskas valsts pamatprincipiem, taču pētījumi pierāda, ka Latvijā vēl joprojām ir ļoti augsts sabiedrības neuzticības līmenis tiesu varai. Tiesu varas amatpersonām kā tiesu varas realizētājām ir jārīkojas tā, lai novērstu jebkuras šaubas par negodprātīgu rīcību. Interešu konflikta novēršanas tiesiskie ierobežojumi var novērst korupcijas risku tikai daļēji, tāpēc ir nepieciešamas ētikas normas, kurām būtu jābūt saskaņotām ar katras amatpersonas iekšējo pārliecību un darbību pamatu. Pārkāpumus veicina tas, ka tiesnešiem nav vienotas izpratnes par ētikas normu piemērošanu, tāpēc Tiesnešu ētikas komisija, sniedzot skaidrojumus, paveic ļoti nozīmīgu darbu interešu konfliktu novēršanā tiesnešu darbībā. Bakalaura darbā tika pētīts varas dalīšanas princips saskaņā ar Džona Loka un Šarla Luija de Monteskjē idejām, tiesu varas amatpersonu vieta valsts varas sistēmā, analizēti korupcijas negatīvie aspekti un ētika kā korupcijas novēršanas metode.

Bachelor thesis ‘’Legal and ethical restrictions for judicial public officials: corruption prevention aspect’’ is topical, because it is a states duty to provide reliable and independent judiciary, which is one of the fundamental principles of democratic state, but research shows that there is still very high level of mistrust of the judicial power in Latvia. Judicial public officals as judicial power executors have to take action in a way that any doubt of dishonest behavior is avoided. Risk of corruption can be averted with conflict of interest legal restrictions only partially, therefore ethical norms are required, which should be consistent with the basis of every public officals internal beliefs and activities. Violations are facilitated by the fact that judges do not have a common understanding about the application of ethical standards, therefore, a very important work is done when the Judicial Ethics Commission provide explanations for judges to prevent conflict of interest. Bachelor thesis examined the principle of separation of power in accordance with the ideas of John Locke and Charles Louis de Montesquieu, the place of judicial officials in the system of state power, analyzing the negative aspects of corruption and ehtics as prevention method.
Legal and ethical restriction of judical public officials: corruption prevention aspect
Keywords: Juridiskā zinātne; varas dalīšanas teorija; tiesu vara; valsts amatpersona; korupcija; interešu konflikts