Prasības nodrošinājuma piemērošanas īpatnības - Dāboliņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Prasības nodrošinājuma institūts ir viens civilprocesa aizsardzības līdzekļiem, kas, autoresprāt, ir efektīvākais aizsardzības līdzeklis mantiskos strīdos. Šī institūta mērķis ir, tiesas prāvas uzvaras gadījumā, nodrošināt iespēju gūt apmierinājumu, tādēļ, ka ir noticis prasītāja tiesību aizskārums. Latvijas tiesu praksē ir daudz problēmjautājumu, kas saistīti ar prasības nodrošinājumu institūtu un tie ir pētīšanas vērti, jo nepastāv vienotas tiesu prakses atsevišķos prasības nodrošinājuma piemērošanas jautājumos. Autore savā darbā apskata prasības nodrošinājuma piemērošanas īpatnības, pēta tiesu praksi, kurā ir nostiprinātas iespējamās vadlīnijas, pēc kurām tiesas lemj par prasības nodrošinājumu, kā arī analizē juridisko literatūru un publikācijas, mēģinot rast atbildes un risinājumus uz bakalaura darbā minētajām problēmām saistībā ar prasības nodrošinājuma institūtu. Sekojot darba mērķim, secina un noskaidro ar prasības nodrošinājumu saistītos problēmjautājumus un piedāvā ieteikumus vai papildinājumus jau esošajai Civilprocesa likuma redakcijai, lai prasības nodrošinājuma institūts būtu efektīvāks un ērtāk pielietojams, kā arī atbilstu prasības nodrošinājuma mērķim.

The secured claim institute is one of the means of protection in the civil procedures, which, to the author’s mind, is the most efficient mean of protection during financial disputes. The purpose of this institute is to provide an opportunity for the plaintiff to get satisfaction in the case of winning the lawsuit, for an infringement of plaintiff’s rights has taken place. There are many matters of concern in Latvian Jurisprudence related to the secured claim institute and they are worth to be investigated, for a united Jurisprudence in particular cases of applying the secured claim does not exist. In this Thesis the author considers specific features of applying the secured claim, researches the Jurisprudence in which the possible guidelines according to which the Court decides about the secured claim have fastened, as well as analyses the legal literature and publications, attempting to find answers and solutions for the issues linked to the secured claim institute mentioned in this bachelor thesis. Following the goal of the Thesis, the author concludes and ascertains the matters of concern related to the secured claim and offers suggestions or amendments for the existing Civil Law editorial office, for the secured claim institute to be more efficient and more convenient to use, as well as for it to answer its purpose.
Features of requirments for security
Keywords: Juridiskā zinātne