Carnikavas Vecupes vides kvalitāte - Krope, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba nosaukums ir ’’Carnikavas Vecupes vides kvalitāte’’. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir Carnikavas Vecupes ekoloģiskā un fizikāli ķīmiskā kvalitāte blīvi apdzīvotā piepilsētas vidē un analizēt kvalitātes ietekmes faktorus. Teorētiskajā daļā ir apkopota informācija par virszemes ūdeņu kvalitāti, to piesārņojuma riskiem, punktveida un difūzo piesārņojumu, notekūdeņu attīrīšanu, polderu sistēmu un piepilsētu izveidošanos un to ietekmi uz vidi, kā arī analizētas tehnoloģiskās iespējas decentralizēto kanalizāciju izveidē ‘’Village Water’’ projekta ietvaros. Analītiskajā daļā sniegta informācija par pētījumu izmantojamām metodēm paraugu ķīmiskā sastāva noteikšanai, pētāmās teritorijas vispārīgs apraksts un izstrādāti kritēriji Vecupes vizuālajam novērtējumam. Ievākti ūdens paraugi un laboratorijā noteikts to ķīmiskais sastāvs. Pēc darba izstrādes secināts, ka biogēno elementu koncentrācijas norāda uz notekūdeņu ieplūdi Vecupē, kā arī uz difūzo piesārņojumu no lauksaimniecības zemes un virszemes noteci no teritorijas. Darbs sastāv no 64 lapaspusēm un tam ir 4 nodaļas. Darbā ir ietvertas 4 tabulas, 14 attēli un 4 pielikumi rezultātu atspoguļošanai. Darba veidošanā izmantoti 67 literatūras avots.

The title of the Bachelor work is „ Environmental quality of Vecupe in Carnikava’’ The aim of this study is to determine the ecological and physicochemical quality of Carnikava Vecupe in a densely populated suburban area and analyze quality impact factors. The study describes information about surface water quality and its pollution risks, point and diffuse pollution, wastewater treatments, as well as suburbanization and its impact on the environment. The theoretical part summarizes information on surface water quality, pollution risks, point and diffuse pollution, wastewater treatment, formation of polder systems and suburbs and their impact on the environment, as well as analyzes the technological possibilities of decentralized sewerage systems in the Village Water project. This analytical part provides information about the research methods which will be used in the laboratory to determine the chemical composition of the collected water samples, also it provides a general description of the studied area and criteria for the visual assessment of Vecupe. After the elaboration of the work, it was concluded that the concentrations of nutrients indicate the inflow of wastewater into Vecupe, as well as the diffuse pollution from agricultural land and surface runoff from the territory. The research consists of 64 pages and it has 4 sections. Work includes 4 tables, 14 figures and 4 appendixes for results presentation. 67 literature resources are used to create this work.
Environmental quality of Vecupe in Carnikava
Keywords: Vides zinātne; decentralizētās kanalizācijas sistēmas; ūdens kvalitāte; ūdeņu ķīmiskais sastāvs; ekoloģiskā kvalitāte; mazas ūdenstilpes