Lomu rotaļas bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstībā trešajā izglītības posmā - Daiga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba temats: “Lomu rotaļas bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstībā trešajā izglītības posmā”. Darba autore: Latvijas Universitātes pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes nepilna laika neklātienes studiju programmas “Sākumizglītības skolotājs” studente Kristīne Daiga. Darba vadītāja: Latvijas Universitātes profesore Dr. Paed. Ilze Miķelsone. Darba pirmajā daļā skatīta lomu rotaļas nozīme pirmsskolas vecuma bērnu dzīvē, uzsverot pašapkalpošanās prasmju sekmēšanu tajās, ņemot vērā pirmskolas trešā izglītības posma bērnu vecuma attīstību un pieaugušo pozitīvas attieksmes darbību tās veidošanā. Darba otrajā nodaļā tika veikta praktiskā izpēte, kā ar lomu rotaļas palīdzību var sekmēt bērnu pašapkalpošanās prasmju apguvi trešajā izglītības posmā. Darba otrajā daļā tika izvērtēts bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstības līmenis 2022. gada decembrī un 2023. gada maijā. Praktiskajā daļā apstiprinās hipotēze, ka pašapkalpošanās prasmes pilnveidosies, ja pieaugušie pedagoģiski pamatoti izmantos lomu rotaļas. Pētot bērnu pašapkalpošanās prasmes trešajā izglītības vecuma posmā, autore secina ka lomu rotaļa ir svarīga dzīves sastāvdaļa bērniem šajā vecumā un ar lomu rotaļu palīdzību ir iespējams sekmēt pašapkalpošanās prasmes. Veicot pētījumu, darba autore paplašināja savu priekštatu par trešā izglītības posma vecuma bērnu attīstību un prasmēm caur lomu rotaļu. Atslēgas vārdi: trešā izglītības posma bērnu attīstība, pašapkalpošanās prasmes, lomu rotaļas.

Subject of bachelor's work: “Role playing in the development of children's self-service skills in the third phase of education.” Author of the work: The Faculty of Education, Psychology and Art of University of Latvia, part-time attendance study programme “Primary Education Teacher” student Kristīne Daiga. Director of Work – Professor Dr. Paed. of the University of Latvia Ilze Miķelsone. The first section of work considers the importance of playing roles in the life of pre-school children, emphasising their role in promoting self-service skills, taking into account the development of childhood ages in the third stage of pre-primary education and the positive behaviour of adults in its development. In the second section of work, practical research was carried out as part playing can contribute to the acquisition of self-service skills of children in the third stage of education. The second part of the work assessed the level of child self-serving skills development in December 2022 and May 2023. The practical part will confirm the hypothesis that self-service skills will improve if adults are pedagogically motivated to use role games. While studying children's self-service skills at the third stage of the education age, author found that playing roles is an important part of life for children at this age and can contribute to self-service skills through role playing. As part of the study, the author extended her preference for the development and skills of children of the age of the third stage of education through role playing. Keywords: development of children in the third stage of education, self-care skills, role-play activities.
Role plays in the development of children's self-service skills during the third phase of education
Keywords: Izglītības zinātnes; trešis izglītības posms; pašapkalpošanās prasmes; lomu rotaļas; bērnu attīstība