Optimālās pieredzes (Flow) rādītāju un apzinātības (Mindfulness) rādītāju saistība un atšķirības divās profesionālajās izlasēs - Prince, Anita (Latvijas Universitāte, 2017)
Optimālās pieredzes (Flow) rādītāju un apzinatības (Mindfulness) rādītāju saistība un atšķirības divās profesionālās izlasēs. Pētījuma mērķis ir atbildēt uz jautājumu, vai pastāv saistība un atšķirības starp optimālās pieredzes rādītājiem un apzinātības rādītājiem divās izlasēs: profesionāli mūziķi un valsts pārvaldes darbinieki. Bakalaura darbā ir salīdzinātas optimālās pieredzes un apzinātības teorijas, analizēta plūsmas izjūtas ietekme uz radošām personām un optimālās pieredzes un apzinātības ietekme uz darbu, kā arī veikts empīriskais pētījums, lai praktiski atbildētu uz pētījuma jautājumu. Pētījuma respondenti (N=232), vecumā no 21 līdz 69 gadiem, vidējais vecums 40 gadi. Pētījumā izmantotie instrumenti ir “Aptauja par optimālo (plūsmas) pieredzi”, kas ļauj novērtēt optimālo pieredzi, kāda īpaša pārdzīvojuma muzikāla izpildījuma vai radoša procesa laikā (Prince, 2016; aptauja izveidota, pamatojoties uz Čīksentmihāji (1975) optimālās pieredzes konceptu), Apzinātības Piecu aspektu aptauja (The Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ); Baer, Smith, Hopkins, Krietmeyer, & Toney, 2006; adaptāciju latviešu valodā veica Majors, 2013) un Optimālā (plūsmas) stāvokļa skalas (The Flow State Scale (FSS); Jackson & Marsh, 1996) aptaujas adaptācija latviešu valodā veica Prince, LU, 2017). Pētījumā tika konstatētas statistiski nozīmīgas pozitīvās sakarības starp optimālās pieredzes jeb plūsmas izjūtas rādītāju un apzinātības apakšskalām: aprakstīšana, apzināta rīcība un nevērtēšana. Optimālā (plūsmas) stāvokļa skalas aptaujā tika konstatēts, ka valsts pārvaldes darbinieku rezultāti salīdzinājumā ar profesionālu mūziķu rezultātiem norāda uz pazeminātu emocionālo pacēlumu darbības veikšanas laikā. Savukārt Optimālā (plūsmas) stāvokļa skalas aptaujas apakšskalu: koncentrēšanās uz uzdevumu un autotēliska pieredze rezultātos, gan profesionālu mūziķu, gan ierēdņu grupās, ir novērojama statistiski nozīmīga atšķirība.Tika konstatēts, ka adaptētās aptaujas psihometriskie rādītāji daļēji atbilst aptaujas oriģinālversijai. Atslēgas vārdi: optimālā pieredze, plūsmas izjūta, plūsmas stāvoklis, apzinātība

Correlation and differences between Flow and Mindfulness in two groups The aim of this Bachelor paper is to perform theoretical and practical analysis of correlations and an association between flow and mindfulness among 21 – 69 year old people (N=232), average age of the respondents being 40 years. The study uses The Flow survey which evaluates the flow experience in a special musical performance or creative process – The Key of Sections of the Flow Questionnaire: Csikzentmihalyi, 1998, The Five Facet Mindfulness Questionnaire – FFMQ; Baer, Smith, Hopkins, Krietmeyer & Toney, 2006 – adapted in Latvian by M.Majors (2012), as well as The Flow State Scale – FSS; Jackson, Marsh, 1996 – adapted in Latvian by A.Prince (LU Riga, 2017).Research has shown that there exists positive correlation between optimal experience and mindulness, as has also been shown that higher scores of the flow state are related to higher scores of mindfulness subscales like describing, awareness and nonjudging in the professional musicians group. Results indicate statistically significant diferences in mindfulness and its subscales in the respondent group. There was no statistically signigicant relationship the public administration group.Results indicate statistically significant diferences in both groups of the Flow State Scale and its subscales: contrentation of task and autothelic experience.Since it has also been proved that the results for public administration empoyess compared to those for professional musicians indicate a lower emotional envolment with the activity. It was found that the adapted survey psyhometric indicators partly match the original version of the survey. Key words: flow, optimal experience, flow state and mindfulness.
The relationship between the indicators of Flow and Inductance (Mindfulness) and differences in two professional assumptions
Keywords: Psiholoģija; optimālā pieredze; plūsmas izjūta; plūsmas stāvoklis; apzinātība