Darba spēka nodokļu analīze Baltijas valstīs - Eidiņa, Monta (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Darba spēka nodokļu Baltijas valstīs analīze”. Latvijas darba spēka nodokļi tiek ierindoti augstajā 12. vietā OECD valstu starpā. Kaimiņvalstīm Lietuvai un Igaunijai šajā topā izdevies nokļūt attiecīgi par 5 un 6 vietām zemāk. Darba mērķis ir izpētīt darba spēka nodokļus Baltijas valstīs, salīdzināt aprēķinu kārtību, izdarīt secinājumus un pamatojoties uz tiem izstrādāt priekšlikumus darba spēka nodokļu uzlabošanai Latvijā. Darba ietvaros autore salīdzinās Baltijas valstu darba spēka nodokļus, to aprēķināšanu, likmes, apliekamos ienākumus un iespējamos nodokļu atvieglojumus. Darba rezultātā autore izstrādājusi ieteikumus darba spēka nodokļu uzlabošanai, lai uzlabotos situācija gan darba ņēmējiem gan darba devējiem.

The topic of the bachelor's thesis is "Analysis of Labor Force Taxes in the Baltic States". Latvia's labor force taxes are ranked in the high 12th place among OECD countries. Neighboring countries Lithuania and Estonia managed to drop 5 and 6 places respectively in this top. The aim of the work is to perform labor force taxes in the Baltic States, compare them with the calculation, draw conclusions and develop proposals for improving labor force taxes in Latvia. As part of the work, the author will compare the labor force taxes of the Baltic States, their calculation, rates, taxable income and possible tax benefits. The author of the work here has developed recommendations for improving labor force taxes in order to improve the situation for both entrepreneurs and employers.
Analysis of labor taxes in the Baltic States
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Nodokļi; IIN; VSAOIe; Darbaspēka nodokļi; Nodokļi Baltijā